NE GINE NAM EPIDEMIJA: Gripa će tek da bude, od nedelje 15 stepeni

Autor: A. Vušović Marković

Vesti

08.02.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplo vreme u ovo doba godine obradovaće viruse i grip će se razbuktati, poručuje dr Dragan Miljković, specijalista Opšte medicine, upozoravajući na temperature od čak 15 stepeni, koliko nas očekuje u nedelju i ponedeljak.

Promene vremena uvek su najopasnije za hronične bolesnike i osobe starije od 65 godina. Oni su ujedno i ciljna grupa virusa gripa AH1N1, koji hara regionom. Naime, u zimskom periodu virusi se množe i ubrzano šire kada dođe do skoka temperature, a Srbiju u nedelju i ponedeljak očekuje se do 15 stepeni.

DR MILJKOVIĆ: Prevencija je najvažnija jer se virusi množe i ubrzano šire kad je toplo vreme

- Građani su uplašeni od gripa jer se svakodnevno izveštava o umrlima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, ali i Srbiji. Nažalost, očekivane temperature preko 10 stepeni u februaru samo će pogoršati ovu situaciju. Prevencija je najvažnija u narednom periodu. Građani moraju da pojačaju ishranu, unose vitamine i minerale, izbegavaju zatvorene prostorije u kojima je mnogo ljudi, slojevito se oblače. Ako imaju temperaturu duže od tri dana, uz bolove u mišićima i otežano disanje, odmah da se jave lekaru - savetuje dr Miljković.

On naglašava da hronični bolesnici, naročito srčani, ne smeju da preskaču terapiju, jer su najugroženiji.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" prof. dr Darija Kisić Tepavčević kaže da broj obolelih raste i da je najviši u uzrasnoj grupi dece do četiri godine.

- Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i zasad je prijavljeno u dva okruga, Pirotskom i Zlatiborskom. To znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti - objasnila je ona.

Naime, u Srbiji je prijavljeno više od 68.000 slučajeva gripa, a dosad je ovaj virus odneo devet života. Zbog ubrzanog širenja gripa posete u svim bolnicama i porodilištima u zemlji su zabranjene do daljeg.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading