STEFANOVIĆ: Predložićemo da priprema ubistva bude krivično delo!

Autor: Tanjug

Vesti

05.02.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ministarsto unutrašnjih poslova Srbije predložiće da planiranje izvršenja ubistva postane deo Krivičnog zakonika", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

RepublikaFoto: Republika.rs
Nebojša Stefanović

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je analiziralo i ono što su bili delovi rada policije i ono što smo radili zajedno sa tužilašvima, kao i ono što je deo dosadašnje zakonske regulative. Takođe, analizirali smo i efekat rada policije u praksi i uzeli u obzir sve što se dešavalo u Srbiji - rekao je Stefanović za današnji "Blic".

Izmenama Krivicnog zakonika i Zakona u krivičnom postupku koje će se naći na listi predloga MUP-a cilj je da se osigura da i postupanje policije bude efikasnije, kaže ministar.

- Jedna od mera koje ćemo predložiti, a ukoliko ta imena Krivičnog zakonika bude prihvaćena, jeste da će MUP moći mnogo efikasnije da procesuira pripremu izvršenja teškog krivičnog dela, poput ubistva. Do sada smo imali slučaj da, ukoliko se neko uhvati u pripremnim fazama izvršena krivičnog dela ubistvo, nije mogao da bude procesuiran za to delo, već da bude procesuiran za krivično delo nelegalno posedovanje oružja ili neko drugo delo - rekao je Stefanović.

On navodi da do sada nije prepoznavao mogućnost da osoba bude sankcionisana za pripremu tako teškog krivičnog dela.

Prema njegovim recima, ukoliko se ovaj predlog prihvati, uz pribavljanje dokaza da se zaista radi o pripremi izvršenja teškog krivičnog dela, osobe uhvaćene na tom delu će biti najstrože sankcionisane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
On

05.02.2019 14:17

Ne može se dokazati krivično delo koje nije izvršeno. Zato je nemoguće unapred osuđivati ili optuživati za nešto što nije učinjeno. Reč, emocija, informacija i mišljenje nisu krivična dela već pravo. Ako sistem zavisi od reči i informacija onda sistem ne valja.