PODIVLJALO VREME: U Srbiji smena sunca i snega, dok u Bosni oluja nosi krovove

Autor: A. MARTINOVIĆ

Vesti

04.02.2019

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon toplog, ali vetrovitog vikenda, danas nas očekuje pretežno oblačno i hladnije vreme, mestimično sa kišom i susnežicom i temperaturama za deset stepeni nižim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za razliku od regiona, gde je vetar obarao drveće i skidao krovove u Bosni i Hercegovini, u pojedinim delovima Hrvatske na snazi je crveni meteoalarm, a jako nevreme stiglo je do Istre, gde se očekuje i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Iako je toplije vreme obradovalo brojne građane, temperaturne razlike najteže su podneli meteoropate i hronični bolesnicima, a nesanica i nervoza mučile su i zdrave osobe. Dr Jelena Adam, vaskularni hirurg Gradske bolnice u Beogradu navodi da košava otežava osnovnu bolest reumatičarima, plućnim, srčanim i nervnim bolesnicima, kao i ljudima sa postoperacionim ožiljcima.

- Nagle oscilacije temperature najviše štete hroničnim i kardiovaskularnim bolesnicima, kod kojih je broj smrtnosti u porastu u ovom periodu, a takođe i psihijatrijski slučajevi reaguju na ovakve promene. Porast temperature doprinosi razmnožanju virusa, infekcijama i epidemiji - kaže dr Jelena Adam.

Foto: pixabay.com

Tegobe usled promene vremena

 

  • glavobolja
  • umor
  • nesanica
  • nedostatak koncentracije
  • bolovi u mišićima
  • promena krvnog pritiska
  • nervoza

Stručnjaci navode da 80 odsto svetske populacije oseća promenu vremena, a zbog klimatskih promena broj meteoropata skoro je dupliran. Među njima su osobe oba pola, pa čak i deca.

Ipak, neke studije su pokazale da žene promenu vremenskih parametara češće osećaju nego muškarci i to zbog menstrualnog ciklusa i hormonskih promena.

Meteoropate reakcije osećaju najčešće od četiri do 48 sati pre dolaska promene vremena. Simptomi koji se obično javljaju su glavobolja, umor, nedostatak koncentracije, bolovi u mišićima, promena krvnog pritiska. Kada se vreme promeni, onda sledi prilagođavanje tela. Taj period adaptacije, ma koliko da je ta biometeorološka faza bila nepovoljna, traje od dva do tri dana, u zavisnosti od osobe i stanja organizma. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading