Alarmantno! Naše bebe nose otrovne pelene

Vesti

04.02.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija pojačava kontrolu dečjih proizvoda nakon što su u pelenama za bebe u Francuskoj pronađene opasne hemikalije, među kojima i kancerogeni glifosat.

Foto: Ilustracija

Kako bi se uverila u njihovu bezbednost, sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja će, kako nam je potvrđeno, proširiti analize uvoznih pelena.

Otrovne supstance pronađene su u pelenama poznatih brendova koje se prodaju i u drugim zemljama, pa se pretpostavlja da ih ima na našem tržištu.

ALARMANTAN PODATAK

Naime, francuska nacionalna agencija za zdravlje Anses saopštila je kako su u dečjim pelenama pronađene hemikalije potencijalno opasne, kao što je glifosat, herbicid koji se koristi za suzbijanje korova. Agencija je pozvala na brzu reakciju uzimajući u obzir rizike koje ove hemikalije mogu predstavljati za bebe. Na ovaj alarmantan podatak reagovalo je i Ministarstvo zdravlja Srbije, pa je sanitarna inspekcija otpočela konsultacije sa ovlašćenim laboratorijama o proširenju analiza uvoznih pelena.

PEDIJATAR: Glifosat dolazi u dodir sa kožom bebe i kroz sluzokožu ulazi u krv i truje čitav organizam

- Do danas nismo imali nijednu zvaničnu prijavu neispravnosti dečjih pelena bilo koje zemlje porekla, odnosno proizvođača. Ipak, u vezi sa napisima u stranim medijima, u toku je konsultacija sa ovlašćenim laboratorijama koje se najčešće bave kontrolom dečjih pelena kako bi se uradila i dodatna, nespecifična ispitivanja i potpuno isključila sumnja u ispravnost ove grupe proizvoda - kaže dr Zoran Nikolić, šef Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd.

On navodi da se u Srbiji proverava zdravstvena ispravnost predmeta opšte upotrebe u pogledu deklaracije, sastava, senzornih svojstava, vrste i sadržaja štetnih materija, mikrobiološke ispravnosti, kao i mogućnost štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Šta je sve pronađeno

  • glifosat
  • parfemi
  • mirisni ugljovodonici
  • dioksin
  • furan

- Dečje pelene spadaju u predmete opšte upotrebe, u grupu predmeta koji dolaze u kontakt sa kožom i sluzokožom. Ispitivanje totalnih herbicida, tipa glifosata, nije predviđena navedenim propisima i nije indikovana u redovnoj kontroli proizvoda kakve su pelene za bebe - naglašava dr Nikolić.

Pronađene i hemikalije parfema

Proizvođači pelena u Francuskoj dobili su rok od 15 dana da uklone štetne hemikalije iz svojih proizvoda.

Osim glifosata, koji se koristi kao sredstvo za uklanjanje korova, agencija Anses otkrila je i hemikalije za parfeme, liral, lilijal, mirisni ugljovodonici, dioksin i furan, koji mogu izazvati alergije na koži. Inače, u SAD čuvar koji je tužio proizvođača hemikalija, sredstava za uništenje korova, dobio je milione odštete, jer su se sudije složile da je to doprinelo njegovom terminalnom raku.

OPASNO PO ZDRAVLJE

Inače, Svetska zdravstvena organizacija je glifosat klasifikovala kao kancerogen, a pedijatar Snežana Marković tvrdi da ovaj otrov može dugoročno ugroziti zdravlje.

- Glifosat ili bilo koji herbicid dolazi u dodir sa kožom bebe, resorbuje se i kroz sluzokožu ulazi u krv i truje čitav organizam. Ovi otrovi mogu izazvati dugoročne zdravstvene probleme, od naivnih bolesti do kancera! Herbicidi su jako opasni, pa ako roditelji ne žele da rizikuju, neka koriste pamučne pelene, koje se peru, na njima smo svi podizani i šta nam fali - savetuje dr Marković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading