Ministarstvo pojačalo kontrolu zbog afričke kuge svinja

Autor: Tanjug

Vesti

02.02.2019

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne afričke kuge svinja (AKS) u Srbiju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je naredbu o preduzimanju niza mera koje se prevashodno odnose na strogu kontrolu prometa i uvoza živih svinja i proizvoda svinjskog porekla u zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema naredbi, uvozna dozvola može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja što se utvrđuje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

Naredbom se zabranjuje slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, a za svaki konkretan slučaj izdaje se uvozna dozvola.

Takođe, određena su dva područja - područje umerenog rizika i područje visokog rizika i donete mere koje se sprovode na tim teritorijama.

Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde prvog slučaja te zarazne bolesti i aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja.

Kako se navodi, naredba je doneta zbog pogoršanja epizootiološke situacije u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska), i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Neohodno je nalaganje konkretnih mera koje treba da sprovode sve relevantne institucije i organizacije pored Ministarstva, tako i vlasnici i držaoci životinja, lovci i korisnici lovišta - stoji u saopštenju Ministarstva.

AKS je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima. 

Za ovo oboljenje ne postoji terapija niti vakcina, a u slučaju pojave bolesti sprovode se radiklane mere uništavanja životinja na zaraženom području.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading