SJAJNA VEST: Stiže bežični internet u 33 škole!

Autor: Tanjug

Vesti

01.02.2019

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Akademskom mrežom Srbije započelo je realizaciju pilot projekta "Izgradnja bežičnih lokalnih računarskih mreža u školama", kojim su obuhvaćene 33 osnovne i srednje škole na teritoriji Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Tatjana Matić

Povodom završetka radova u prvoj od 33 škole, Osnovnoj školi "Borislav Pekić" u Beogradu, koja od ove nedelje ima internet vezu u celoj zgradi preko sopstvene komunikacione infrastrukture, kao i video nadzor, državna sekretarka Tatjana Matić je ukazala na značaj izgradnje informaciono-komunikacione infrastrukture u obrazovnim ustanovama. 

- Stabilan i bezbedan internet u školama je preduslov unapređenja obrazovnog programa, razvoja digitalne pismenosti učenika i nastavnika, pripremanja mladih za poslove budućnosti, kao i podizanja digitalne bezbednosti - rekla je Matić. 

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu sve škole povezane na Akademsku mrežu Srbije, ističući da izgradnja mreže koja je počela u januaru ove godine, trajno i besplatno školama omogućava e-obrazovanje ne samo u informatičkim kabinetima, već u svim učionicama i time primenu IKT-a i informatičkog pristupa u svim nastavnim predmetima. 

Vrednost ovog projekta je 180 miliona dinara i planirano je bude završen tokom tekuće školske godine, odnosno do kraja maja 2019. Realizacija lokalnih računarskih mreža i sistema video nadzora predviđena je u školama u Beogradu, Ubu, Kikindi, Negotinu, Kraljevu, Kragujevcu, Valjevu, Novoj Varoši, Vršcu, Vlasotincu, Lešnici, Topoli, Boru, Zaječaru, Svilajncu i Kruševici. 

Ovo je pilot projekat i uvod je u realizaciju kapitalnog zajedničkog projekta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading