EKIPA NAŠEG LISTA U POSETI NAJSTARIJOJ SRPKINJI: ČOKO-BAKA

Autor: ANJA MARTINOVIĆ

Vesti

31.01.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadežda Pavlović je najstarija, ali i trenutno najpoznatija baka u Srbiji. Ima 107 godina i kaže da su za njen dug život zaslužni redovan san, domaća hrana, optimizam, to što je i danas fizički aktivna, ali pre svega čokolada. Ovu poslasticu, kako nam je ispričala, celog života jede u velikim količinama. I dan-danas pamti kako je od prve plate kupila ko zna koliko čokolada i tri dana nije jela ništa osim ovog slatkiša.

RepublikaFoto: S.T./Djordje Kojadinovic
REKORDERKA: Nadežda Petrović

Ekipu Srpskog telegrafa ova presimpatična bakica primila je u svom stanu na Vračaru, dan nakon što je kod nje bio predsednik Vučić, kojeg, kako kaže, veoma voli, ceni i poštuje. Ima dvoje dece, sina Radmila i ćerku Željku, četvoro unučadi i šestoro praunučadi, ali ipak živi sama već 30 godina, otkako joj je suprug preminuo. Ćerka živi i radi u Americi, sin u Novom Sadu. Ipak, Nadežda nije usamljena pošto često ima goste. Najveća podrška joj je gastrodomaćica Ljilja, koja svakodnevno brine o njoj već 18 godina i o Nadeždi ima samo reči hvale.

NASTAVNICA SRPSKOG

Priča nam da je nastavnica nemačkog i srpskog. Rođena je u Visokom u BiH. Tamo je završila osnovnu školu, potom i gimnaziju u Sarajevu. Sa samo 14 godina dolazi u Beograd, gde završava Višu pedagošku školu.

- Po završetku školovanja ponuđena mi je služba u mestašcu Jaša Tomić, na granici s Rumunijom. Od prve plate želela sam da udovoljim sebi, tako da sam kupila mnogo čokolade i samo nju jela puna tri dana. Tek četvrtog dana sam uzela nešto slano.

RepublikaFoto: S.T./Djordje Kojadinovic
USPOMENE

107 ČOKOLADA DOBILA NA POKLON OD VUČIĆA

Uskoro je upoznala budućeg supruga, sa kojim je imala skladan brak.

- Morala sam da se pomirim sa tim da izlazi sa društvom i da dolazi kasno kući. Bio je prisan drug, voleo je da zagrli drugarice, ali to mi nije smetalo. Bio je veseo čovek, znao je da svira na klaviru i gitari. Uživala sam sa njim - priseća se baka Nadežda.

NEMA VIŠE ČUDA

U slobodno vreme, kaže, uživa u čitanju. Donedavno je vozila i sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila tu vrstu aktivnosti zbog površinskih kapilara i masnog tkiva.

- Dok sam vozila bicikl, često sam umela da se zanesem i zaboravim na vreme. Onda bih umesto 10 ili 15 minuta vozila i duže od pola sata.

RepublikaFoto: S.T./Djordje Kojadinovic
PRIČI NIKAD KRAJA: Sa novinarskom Srpskog telegrafa

Kaže da joj prija što se našla u žiži nakon Vučićeve posete. A on je došao kada je čuo da postoji 107-godišnja žena koja želi da ga upozna.

- Preživela sam sve, nema više ni čuda ni uzbuđenja, sve što mi se dešava je normalno, nije mi ni dosadno - priča za kraj baka Nadežda.

Baka Nadežda o...

POLITICI

Nikada se nisam bavila politikom, a kod Vučića sam zapazila snagu i želju da se bori za narod. Vidim koliko se trudi. Poštovanje koje imam prema njemu imala sam i prema kralju Aleksandru Karađorđeviću.

HRANI

I kao mlada sam živela danju, ne noću. Ustajem u šest, u devet sam već u krevetu, sad legnem i po podne. Nikad se ja nisam hranila zdravo, ali sam uvek jela domaće, bez pesticida

LJUBAVI

Posle smrti supruga nisam se ponovo zaljubila, pažnju su mi okupirali unuci, stalno se nešto dešavalo

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading