NEIZVESNA SUDBINA MEMORIJALNOG CENTRA NA JABUCI: Heroj Boško Buha ide na doboš!

Autor: D. SIMIĆ - A. VUŠOVIĆ MARKOVIĆ

Vesti

28.01.2019

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Memorijalni centar "Boško Buha" nadomak Prijepolja odlazi na doboš. Jedini simbol herojstva i stradanja mladog narodnog junaka Boška Buhe mogao bi da bude srušen i to zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa.

Foto: wikimedia.org/Pinki

Dom kulture i Muzej pionira i omladine Jugoslavije, koji se nalaze u okviru kompleksa, bili su u vlasništvu preduzeća "Putnik" iz Prijepolja, koje se našlo u stečaju. Zbog toga se mesto na kojem je ubijen srpski heroj i koje su nekada obilazile generacije đaka našlo na prodaji.

OPŠTINA SE NE MEŠA

Ovaj memorijal je 1986. proglašen za kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za naš list da ovaj spomenik predstavlja opšte dobro, te da neće dozvoliti da se on sruši.

- Ministarstvo neguje tradiciju i sećanje na naše borce, narodne heroje, a svako ko bude planirao da kupi kompleks mora da zna kakvu odgovornost to nosi. Spomenik Bošku Buhi predstavlja opšte dobro i nije predmet prodaje - kaže za naš list ministar Zoran Đorđević.

O zbirci Muzeja na Jabuci brine Narodni muzej u Prijepolju. Međutim, Zvonko Mandić, v. d. direktora ovog muzeja, ističe da je ta ustanova dužna da se stara o inventaru koji se nalazi unutar Memorijalnog centra "Boško Buha".

Borac omladinac

Memorijalni kompleks na Jabuci kod Prijepolja posvećen je sećanju na borca-omladinca Boška Buhu, koji je na Jabuci poginuo 27. novembra 1943. godine kada je naišao na četničku zasedu. Imao je samo 17 godina. Zbog izuzetne hrabrosti pohvaljivan je od vrhovnog komandanta i proglašen narodnim herojem.

- Mi ne možemo da utičemo na prodaju kompleksa jer su u pitanju nekretnine. Svakako očekujemo pomoć lokalne samouprave koja bi trebalo da nam objasni šta novi kupac sme, a šta ne sme da menja u okviru kompleksa, jer je pod zaštitom. Pratićemo njihovu sudbinu u skladu sa našom nadležnošću. Voleli bismo da Memorijalni centar ostane na tom mestu - navodi on.

NE ZANIMA IH BUHINA SUDBINA

Šta će biti sa ovim centrom pokušali smo da saznamo i u opštini Prijepolje, ali nam je rečeno da to nije u njihovoj nadležnosti i da se obratimo firmi "Putnik Prijepolje".

Međutim, tamo se niko nije javljao na telefone, a do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili ni od Zavoda za zaštitu spomenika iako su obećali da će odgovoriti.

Aleksandar Banjanac iz Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) ističe da je prodaja kompleksa "Boško Buha" nedopustiva i za osudu.

- Primarni plen privatnika je profit, pa se plašimo da će kompleks "Boško Buha" ostati u senci i da više neće postojati - kaže Banjanac.

Prodaja 28. februara

Javno nadmetanje zakazano je za 28. februar. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imovinu prodaje u tri celine. U prvoj su hotel i pokretna imovina - oprema, sitni inventar i motorna vozila, a početna cena je 53.264.232 dinara. Drugi deo čine ugostiteljski objekat - Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije u Memorijalnom kompleksu "Boško Buha", paviljoni i vile za smeštaj gostiju. Cena je 30.165.843 dinara. Treću celinu koja ide na doboš čine zgrada kulture - Spomen dom "Boško Buha" i zemljište, čija je početna cena 14.880.108 dinara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading