Evropsko udruženje sudija i tužilaca nadgleda postupak protiv članova DVT?

Autor: Tanjug

Vesti

26.01.2019

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropsko Udruženje sudija i tužilaca za slobodu putem demokratije (MEDEL) zatražilo je od Agencije za borbu protiv korupcije da mu omogući da prati postupak o prijavama za sukob interesa protiv pet članova Državnog veća tužilaca (DVT), istovremeno i članova Udruženja tužilaca Srbije (UST).

RepublikaFoto: Public
Nenad Stefanović

U pismu MEDEL-a direktoru Agencije, koje je medijima dostavilo UTS, traži se da predstavnici evropskog udruženja prate proces u svim fazama postupka, kao što je, kako se navodi, sakupljanje podataka/dokaza, potencijalno saslušanje ili proces donošenja odluke. 

MEDEL je evropska nevladina organizacija koja trenutno okuplja 23 udruženja sudija i tužilaca (među njima i UTS) iz 16 zemalja sa više od 15.000 članova.


Ova organizacija ima status posmatrača u Savetu Evrope (aktivno učestvuje u organima kao što su Konsultativno veće evropskih sudija i Konsultativno veće evropskih tužilaca) i registrovana je u Registru o transparentnosti Evropske unije, napominje se u pismu i dodaje da bi njihovo praćenje unapredilo transparentnost postupka.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pre dva dana je Agenciji podnelo prijave zbog sumnje na sukob interesa protiv pet članova DVT, koji su i članovi UTS-a, a zbog učešća u odlučivanju po žalbi člana njihovog udruženja, tužioca Osnovnog tužilaštva u Paraćinu.

Za podnosioca prijave je sporno što se ovi članovi DVT-a nisi izuzeli iz odlučivanja ili tražili od Agencije mišljenje pre odlučivanja, već su u drugostepenom disciplinskom postupku ublažili izrečenu kaznu

UST se takođe protivi učešću MEDEL-a u postupku odlučivanja Agencije, jer je UTS njegov član, kao i da bi to bio presedan i uticaj na rad Agencije.


"Naglašavamo da prijavljena lica pokušavaju da stvore konfuziju u javnosti da je prijava podneta zbog članstva u strukovnom udruženju, a ne zbog sukoba interesa prilikom odlučivanja o disciplinskoj sankciji članova organa UTS i članova DVT. U podnetoj prijavi nema elemenata politike, već odgovornosti izbornih članova DVT za kršenje Zakona o borbi protiv korupcije", navodi se u saopštenju UST povodom pisma MEDEL-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading