Od lošeg kvaliteta tehničkih uređaja, zakon nas ne štiti!

Autor: Novosti, Republika

Vesti

25.01.2019

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovci aparatima ne prihvataju da zamene usisivač koji ni mrve ne može da pokupi, kao ni slušalice sa lošim kvalitetom zvuka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Drugi uređaj se može dobiti samo u slučaju neispravnosti ili oštećenosti, a loš kvalitet nije objektivni nedostatak. Potrošačima predstoji samo da se, kako savetuju u Ministarstvu trgovine, dodvore trgovcu i ubede ga da im vrati robu čijim kvalitetom nisu zadovoljni, jer kako pišu, "lepa reč i gvozdena vrata otvara".

Kupovina televizora, telefona, bele tehnike u Srbije podseća na pazar "mačke u džaku". Kakav je kvalitet uređaja saznajemo tek kada počnemo da ga koristimo. Svi su zapakovani i jedino se možemo osloniti na iskrenost i dobronamernost trgovca koji ima samo jedan cilj - da taj aparat proda. Garancija je zaštita samo u slučaju da je uređaj neispravan ili oštećen.

- Kupila sam dva para bežičnih slušalica od 7.000 dinara, a kako većina robe u prodavnici nije dostupna za probu, jer su spakovane u kutijama i zaštićene dekorativnim selotejpom, oslonila sam se na preporuku prodavca - priča nam Vojislava B. iz Beograda. - Kod kuće sam shvatila da obe slušalice nemaju željeni kvalitet zvuka. Trgovac je odbio da mi zameni robu, jer su slušalice ispravne. Nikoga ne interesuje to što ću morati da kupim nove slušalice jer sa ovima na koje sam bacila pare, ne mogu da radim.

PRAVA U BROJEVIMA

Pravo da se predomisle imaju samo kupci koji su robu naručili preko interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vratima. Rok je 14 dana.

Pravo na popravku i zamenu robe ili usluge potrošač ima dve godine, iako nema garanciju. Trgovac ima osam dana da odgovori na reklamaciju, a 15 dana je rok za rešavanje žalbe.

Izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana. Ukoliko se ne dogovori drugačije, trgovac ima 30 dana da isporuči robu.

Tehnika je često razlog što se kupci žale inspekciji. Loš kvalitet uređaja, međutim, prema zakonu je subjektivna procena kupca i da li će potrošač uspeti da zameni robu zavisi samo od volje trgovca. Na sajtu Ministarstva trgovine se naglašava da prodavac nije dužan da zameni robu ili vrati novac samo zato što se potrošač predomislio ili pogrešio u proceni.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- Nije, međutim, uvek reč o proceni, već o obaveštenosti, za koju je zadužen trgovac - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. - Ne moramo svi da budemo stručnjaci za tehniku, a većina nas se pri kupovini i oslanja na savete trgovca.

Ako nas prodavac nije dovoljno uputio u sve karakteristike tehničkog uređaja, onda kupac ima pravo da se žali i traži zamenu robe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading