Udruženje sudija i tužilaca traži reakcije Agencije za borbu protiv korupcije: Istražiti sukob interesa u Državnom veću tužilaca

Autor:

Vesti

24.01.2019

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca (UST) pozvalo je Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje zbog mogućeg sukoba interesa u slučaju koji se vodio protiv tužiteljke Osnovnog tužilaštva u Paraćinu Marine Makarieve.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nenad Stefanović

Kako je Srpski telegraf pisao, protiv Makarieve je podneta prijava zbog propusta u radu nakon što je utvrđeno da je iz kase njenog tužilaštva tokom 2016. i 2017. godine nestalo više od tri miliona dinara. Ona je za ovo najpre osuđena na dve godine zabrane napredovanja, da bi joj nakon žalbe komisija presudu preinačila u javnu opomenu!

Ipak, najčudnije je to što je Disciplinska komisija Državnog veća tužilaca (DVT), koja je odlučivala o žalbi, sačinjena od izbornih članova Udruženja tužilaca Srbije (UTS), čiji je član i Makarieva, pa se postavlja pitanje da li je zbog ovoga dobila blažu kaznu!

- Predlažemo da Agencija za borbu protiv korupcije po službenoj dužnosti pribavi prvostepenu odluku Disciplinske komisije DVT u postupku protiv Marine Makariev, zatim odluku kojom je ona preinačena, zapisnik sa sednice na kojoj je doneta, sa zapisnikom o glasanju, te da po pribavljanju navedenih dokumenata pokrene postupak radi utvrđivanja sukoba interesa prijavljenih izbornih članova DVT - navodi se u saopštenju UST.

Komisija DVT ublažila je kaznu za propust u radu Marini Makarievoj, koja je istovremeno i član njegovog udruženja tužilaca

Iz UST traže i da se, ukoliko se utvrdi da je došlo do sukoba interesa prilikom odlučivanja o sudbini Makarieve, izbornim članovima DVT Goranu Iliću, Svetlani Nenadić i Sandri Kulezić i Radovanu Laziću izreknu mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Marina Makariev

- Postavlja se pitanje da li su isti narušili poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, kao i da li su bili dužni da se pre odlučivanja o slučaju Makarieve konsultuju sa Agencijom za borbu protiv korupcije u vezi sa eventualnim postojanjem sukoba interesa ili da se izuzmu iz postupka odlučivanja - navodi predsednik UST Nenad Stefanović.

Ilić: Obavestili smo agenciju o članstvu

Goran Ilić, član Državnog veća tužilaca i Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije, kaže da u ovom slučaju nije bilo sukoba interesa.

- Odmah pošto je vaš list prvi put objavio tekst, mi smo sami obavestili Agenciju za borbu protiv korupcije o ovom slučaju. A moram da kažem i da smo prilikom svakog godišnjeg izveštaja agenciji prijavljivali naša članstva i ona nikad nije zaključila da je članstvo u profesionalnim udruženjima konflikt interesa. Tako da smatram da je ova prijava bespredmetna - rekao je Ilić.

On je dodao i da je po članu 34 Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije izričito isključen sukob interesa povodom članstva u organima profesionalnog udruženja.

Podsetimo, istragom je utvrđeno da Makarieva nije pismenim putem odobravala plaćanja. Takođe, ona nije naložila vođenje pomoćnih knjiga i evidencija, što je u suprotnosti sa zakonom, zbog čega ne postoji dokumentacija za određena plaćanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Slavko

24.01.2019 16:28

Ima jos jedan slucaj tuzioca iz Jagodine gde su je na isti nacin zastitili. Ima zapisnik sa sednice DVT na njiho om sajtu. Katasrofa, a jos ako proverite ko je i kako napredovao, ceo upravni i nadzorni odbor udruzenja je napredovao.