LONČAR: Uskoro bez listi čekanja na ortopedske i operacije katarakte!

Autor: Tanjug/A.V.

Vesti

21.01.2019

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da bi do kraja godine najveći deo lista čekanja za ortopedske i operacije katarakte trebalo da bude ukinut, a druge liste da budu drastično smanjene.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Zlatibor Lončar

Lončar je na skupu u Klubu poslanika u Beogradu rekao da je u sistemu zdravstva, po prvi put, urađena najdetaljnija analiza lista čekanja.

- Uzeli smo u obzir sve parametre koje utiču na listu čekanja, od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih soba, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala - svega što je neophodno da bi dobili jednu pravu analizu - rekao je Lončar.

Zaključak je, naveo je ministar, da u najvećem delu bolnica u unutrašnjosti Srbije ne bi trebalo da postoje liste čekanja, kada je reč o ortopedskim i operacijama katarakte.

Broj tih operacija bi, kako je istakao, u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto.

Najviše čekaju na operaciju katarakte

Direktor Očne klinike Kliničkog centra Srbije, profesor Milenko Stojković, kaže da najviše pacijanata čeka na operaciju katarakte, u proseku 254, a na operaciju kuka 350 dana.

- Trebalo bi da operišemo negde oko deset odsto svih operacija u Srbiji, a sve ostalo bi trebalo da se radi u malim centrima u unutrašnjosti, u regionalnim i gradskim bolnicama. U najvećem broju slučajeva rešavamo sve komplikovane slučajeve koje ne mogu da reše druge ustanove ili većina drugih ustanova i na taj način naš broj operacija i više raste. Sve u svemu naš obim posla je daleko veći nego što se to može iskazati samo kroz broj operacija katarakte - objašnjava prof. dr Stojković.

On ističe da liste čekanja ne možemo ukinuti, jer postoje u svim zamljama sveta, čak su i duže u nekim zemljama Zapadne Evrope nego kod nas.

- Na nama je da nabavimo dodatne količine materijala i stvari koje koje su neophodne za te operacije. Uz bolju organizaciju i neke sitnice koje trebamo da nabavimo, mislim da ćemo za 80 odsto povećati broj tih operacija, što bi značilo da u većini bolnica u unutrašnjosti zemlje za te operacije ne bude lista čekanja, a da u većim bolnicama one budu znatno smanjene - rekao je Lončar.

On je kazao da je nemoguće da ne postoje liste čekanja u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu.

Lončar je pojasnio da je svaka bolnica dobila napismeno šta i koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

Do novog kuka za 6 meseci

Direktor Klinike za ortopediju Niš, doktor Zoran Golubović, ka`ž da je lista čekanja na toj klinici znatno kraća nego prošle i pretprošle godine.

- Za operaciju kuka i kolena čeka se oko šest meseci i to je nešto što je optimalno - kaže Golubović, i dodaje da je trenutno na listi oko 630 pacijenata.

- Na nedeljnom nivou ćemo pratiti kako se to odvija i kako teče plan koji smo zamislili da uradimo - dodao je ministar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading