Srbiji neophodna vakcina protiv infekcija izazvanih HPV

Autor: Republika

Vesti

21.01.2019

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak.

RepublikaFoto: pixabay.com

Izazivač ovog tumora je humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro 2/3 svetske populacije. Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, javnost JOŠ JEDNOM TREBA DA ZNA DA POSTOJE MERE  kako bi se stalo na put umiranju žena od raka grlića materice I SVET IH KORISTI. Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i na duge staze iskorenjivanje ovog virusa jeste vakcina protiv HPV-a kao primarna prevencija i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije. 

- Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, ćerke, sestre  i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije - upozorava prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa - onkologa Srbije.

Vakcina protiv HPV se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je  Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu. Imunizacija se o trošku državnog zdravstvenog osiguranja već nekoliko godina sprovodi u mnogim zemljama u svetu I zemljama našeg regiona kao preporučena vakcina za dečake i devojčice u tinejdžerskom uzrastu.

"Vakcina protiv HPV koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima- kaže prof.dr Mandić.

Srbija je I DALJE bez vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV, ali je i slab odziv žena na redovne ginekološke preglede U OKVIRU SEKUNDARNE PREVENCIJE.

Iako naša zemlja već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, trenutno se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga. Iako je još 2017. godine donet novi Program imunizacije u Republici Srbiji gde je ova vakcina postavljena u kategoriju preporučenih,  imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV nije počela.

U okviru ovonedeljne kampanje prof. dr Mandić poručuje:

"POŠTOVANE DAME, NEKA VAM OVA NEDELJA BUDE PODSETNIK DA POMISLITE NEKAD NA SVOJE ZDRAVLJE OD SILNE BRIGE ZA NAJBLIŽE. RAK GRLIĆA MATERICE JE BOLEST KOJA SE MOŽE PREVENIRATI, ALI O TOME ODLUČUJETE VI. STRUKA JE SVOJE REKLA."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading