Tražiti pomoć nije sramota: Otvorena SOS linija za sprečavanje samoubistava

Autor:

Vesti

17.01.2019

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji svake godine oko 1.500 ljudi izvrši samoubistvo, što našu zemlju svrstava na 13. mesto u Evropi, a kako bi se spasli ljudski životi, u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" otvorena je nacionalna SOS linija za prevenciju suicida.

Foto: Ilustracija

Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a s njima će razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da se godišnje u Srbiji ubije oko 1.500 ljudi, ali da je mnogo veći broj onih koji pokušaju samoubistvo.

- Bili smo primorani da se odlučimo na ovakav korak. Iskustva u Evropi su pokazala da ovakav vid pomoći može da smanji broj samoubistava za 30 odsto - rekao je Lončar.

011/7777-000 je telefonski broj na koji se mogu javiti psiholozima, psihijatrima ili socijalnim radnicima

Direktorka klinike "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić kaže da je otvaranje SOS telefonske linije za prevenciju suicida pilot-projekat u skladu s doktrinom Svetske zdravstvene organizacije i da takve nacionalne linije imaju ustanove koje mogu da zbrinjavaju hitna stanja u psihijatriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading