Velika nedeljna prognoza: Očekuje nas totalni HAOS od vremena, pljusak snega, a to nije ono najgore!

Autor: Republika

Vesti

14.01.2019

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove nedelje očekuje nas blago otopljenje, koje će nam posle "debelog" minusa svakako značiti. A osim temperatura koje će ići i do 13 stepeni, u narednim danima biće - svega. Ponegde kiša, drugde sneg, vetar, naoblačenje, pa razvedravanje, pa opet oblaci...

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ilustracija

- Na severu zemlje došlo je do razvedravanja pa će tako i u nastavku dana biti pretežno sunčano u Vojvodini i Beogradu, dok će u ostatku zemlje biti oblačno. Na jugizapadu i jugoistoku zemlje padaće sneg, a u centralnoj Srbiji postojaće uslovi za kišu i susnežicu. Duvaće umeren do jak vetar - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Sutra "pljusak snega"

Što se sutrašnjih vremenskih uslova tiče, Đurić kaže da će i sutra biti pretežno sunčano na severu, a u ostatku zemlje oblačno. Takođe, u centralnoj i južnoj Srbiji i u planinskim predelima ponegde će povremeno padati sneg, a mogući su i kratkotrajni, kako kaže, "pljuskovi snega".

On ovu pojavu opisuje poredeći sa letnjim pljuskovima kiše: kada odjednom padne veća količina padavina, što ubrzo prestane. Uz pljusak snega inače je moguća i grmljavina, što ovaj put neće biti slučaj, rekao je meteorolog, koji je bliže objasnio ovaj pojam.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Uz to i vetar i mraz

Takođe, sagovornik "Blica" kaže i da će u utorak duvati umeren do jak zapadni i severozapadni vetar, i da ćemo imati širok raspod jutarnjih temperatura: od -11 do 0, a može se očekivati i umereni mraz. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od -3 na jugu do 4 stepena na zapadu.

Vreme će biti suvo u Timočkoj i Negotinskoj krajini, naglašava Đurić, ali napominje i da se u toku utorka uveče i noći na prelazu ka sredi očekuje naoblačenje sa snegom.

Utorak noć naoblačenje sa snegom, pa jutarnji obrt

Jutarnje razvedravanje koje će i u nastavku dana doneti suvo i sunčano vreme, prognozirano je za sredu, kada će se maksimalne dnevne temperature kretati između 0 na jugu i 8 stepeni na severu.

RepublikaFoto: youtube.com/Hayat TV BiH

Magla u četvrtak, ali "toplo"

Mraz i magla očekuju se u četvrtak ujutru, dok će tokom dana biti sunčano i toplo, sa temperaturama između 4 i 10 stepeni Celzijusa.

Za vikend do 13 stepeni, a onda opet mraz

U petak, subotu i nedelju ponegde će biti oblačno, a postojaće i mogućnost kiše, ali bez obilnih padavina. Maksimalna temperatura u petak biće 10 stepeni, a u subotu između 6 i 13.

- Takve temeprature su blago iznad proseka, ulazimo u topliji period ove sedmice. Međutim, već početkom sledeće temeprature će se vratiti u okvire normalnih vrednsoti za januar, kada će se biti mraza, a temperature se kretati oko nule.

Ipak, naglašava Đurioć, nema bojazni od ledenog talasa u narednom periodu, i izrazito niske temeprature, za sada su iza nas.

Opasnost od otapanja i smrzavanja

Đurić je istakao da u danima kada su dnevne temperature u plusu, dolazi do otapanja snega, ali da tokom noći i jutra temperaturne vrednosti budu ispod nule.

Tada dolazi do ponovnog smrzavanja bljuzgavice i otopljenog snega, te se formiraju poledica i led. Naš sagovornik pozvao je građane, pogotovo starije, da budu oprezni. Kako se može videti na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), i danas i sutra je u celoj Srbiji na snazi žuti meteo alram, koji ukazuje na potencijalno opasno vreme zbog snega i niskih temperatura.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading