Haos u Srbiji zbog snega: Autobus zavejan 35 sati, smetovi viši od 2 metra!

Autor: mediji, Republika

Vesti

11.01.2019

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autobus "Niš ekspresa", koji je u selu Džigolj zbog snega ostao zaglavljen i više od 35 sati blokirao put put Prokuplje- Ribarska banja, jutros je izvučen.

 

 

Kako svedoče meštani za portal "Prokuplje na dlanu" posao izvlačenja autobusa je trajao desetak minuta i da je bilo dovoljno da par ljudi sa lopatama skloni sneg ispod autobusa.

- Do ovoga ne bi ni došlo da su gume adekvatne. Ove što su na autobusu su letnje. I eto, vidite, začas su ga odglavili, samo je bilo potreno da dođu - komentariše meštanin ovog sela koji je svedok jutrošnjeg otkopavanja autobusa. 

Član Gradskog veća Prokuplja zadužen za infrastrukturu Žarko Koprivica rekao je da su oni još juče izašli na teren, ali da vozač nije bio kraj autobusa i nisu mogli da učineništa.

- Eto, tek kada se podigla gungula, oni su došli, iako smo zvali više puta. Autobus je tu dva dana i potpuno je blokirao put. Deca iz tri sela, koja su vezana za ovaj put nisu išla u školu - kazao je predsednik Mesne zajednice Džigolj Ivan Marković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog cega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže, prenosi RTS. Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici.

Iz "Puteva Srbije" saopštili su da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

VISINA SNEGA I PREKO METRA

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobracaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

SLUŽBE U BEOGRADU RADE DANONOĆNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

- Naša zimska služba se nalazi u četvrtom stepenu angažovanja, što znači da na ulivama imamo 145 vozila i 90 velikih kamiona poput ovog iza mene. Mi čistimo1.767 kilometara ulica prvog prioriteta kojima saobraća javni prevoz. Ostaćemo u četvrtom stepenu sve do prestanka padavina, a onda počinjemo da radimo i drugi prioritet, odnosno 491 kilometar ulica drugog prioriteta. Znači, mi u prvom i drugom prioritetu održavamo 2.258 kilometara ulica na teritoriji Beograda - rekao je Vesić za Tanjug.

U Lučanima sneg pada neprekidno vec cetiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se pride svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević. 

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišceni. Medutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, narocito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra.

RTS-u je potvrdeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica. Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrecama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading