Vanredna situacija u Srbiji! Ovi delovi su odsečeni od sveta, a ovde je najgore!

Autor: Republika

Vesti

10.01.2019

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog snega i hladnog vremena u celoj zemlji na snazi je žuti i narandžasti meteo-alarm, u većini krajeva pada sneg i temperatura je ispod nule, a ledeni dani odneli su i prvu žrtvu u 2019. godini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Od posledica smrzavanja preminula je 77. godišnja žena iz Brančića, nedaleko od Prijepolja. U većem delu Srbije sneg pada više od 12 sati, a danas se očekuju obilnije snežne padavine i značajno povećanje visine snežnog pokrivaca, od 10 do 20 cm, a u planinskim predelima i stvaranje snežnih nanosa.

AMS S navodi da sneg i niske temperature otežavaju i usporavaju saobraćaj, ali da nema vanrednih situacija i zastoja. U Vojvodini je na snazi žuti meteo-alarm, a u ostatku Srbije narandžasti. Narandžasti meteo-alarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

I u Beogradu se očekuje oblačno vreme, sa snegom uz osetno povećanje visine snežnog pokrivaca.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je jutros da su sve ulice prvog prioriteta očišćene i najavio nabavku novih vozila jer je, kako je istakao, plan da se ove godine obnovi kompletna mehanizacija. Vesić je za RTS naveo da se u "Beograd putu" radi punim intenzitetom i da je od juče ujutru na snazi četvrti stepen angažovanja, što znači da je na gradskim ulicama 145 vozila, od čega 90 velikih kamiona, koji neprekidno čiste sneg.

Tokom noći je bačeno 645 tona soli, 135 tona kamenog agregata i oko 5.000 litara kalcijum-hlorida, precizirao je Vesić i naveo da je na gradske ulice od početka zime do sada bačeno 14.500 tona soli, dok je za čitavu prošlu zimu bačeno oko 17.000 tona. Najviše problema ima u Novoj Varoši, gde je juče proglašena vanredna situacija, i u ivanjičkom kraju gde su glavni putni pravci jutros čisti, ali ne i lokalni putevi do udaljenih sela, prenosi RTS. 

- Zbog velikih snežnih padavina situacija u Opštini Nova Varoš je vrlo teška i zbog toga je uvedena vanredna situacija. Velika količina snega je ne samo u centru već i u svim selima i MZ na nadmorskoj visini preko 1.000 metara gde je otežan saobraćaj - rekao je za agenciju RINA predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

- Održavali smo putne pravce po selima uz pomoć lake mehanizacije, sada je to nemoguće. Uveli smo vanredno stanje kako bi se angažovala teška mehanizacija i očistili putni pravci da bi se povezali naši domaćini sa centrom opštine. Zatrpani smo snegom, otežan je ne samo saobraćaj već i rad svih institucija. Deca ne mogu da dođu ni do svojih škola. Zato moramo ovaj sneg da iznesemo iz grada na neku deponiju. Ova situacija nam stvara dodatne troškove koje nismo planirali - kazao je Vasiljević.

On je dodao da i vetrovi koji duvaju prave velike smetove na prevojima i putnim pravcima ka selima tako da postoji dosta MZ koja su odsečena od opštine. Najveći problemi su u MZ Božetići, Akmačići, Bela Reka i Jasenovo, gde ima nekoliko sela koja su na visini i do 1.500 metara.

Predsednik opštine Vasiljević istakao je da je jedina dobra stvar što će biti dovoljne količine snega za rad žičare, jer se očekuje veliki broj turista. U Ivanjičkom kraju sneg i dalje provejava, a jaki vetrovi pravi smetove. Talas hladnog vazduha koji dolazi sa severoistoka doneo je nove snežne padavine i na Kosovu.

- Sneg koji od srede pada na području opštine Sjenica, značajno je otežao saobraćajnu komunikaciju ali se putari i sva mehanizacija javnih preduzeća za sada uspešno bore sa snežnim nametima - rekao je za agenciju Rina predsednik opštine Hazbo Mujović.

- Sva mehanizacija javnih preduzeća je na terenu i pokušavamo da održimo putne pravce koliko toliko prohodnim, najveće probleme pravi nam vetar, koji pravi snežne namete. Putevi su za sada teško prohodni, na terenu smo 24 sata i dajemo sve od sebe - kazao je Mujović za Regionalnu informativno novinsku agenciju. On ističe da su najveći snežni nameti na rubnom području opštine u višim delovima, kao i na Golijskom putu. Prvi čovek opštine Sjenica kaže da je Štab za vanrednu situaciju u stalnom zasedanju, ali da za sada još uvek neće biti proglašeno vanredno stanje, jer su kako kaže Mujović, ovakve vremenske prilike uobičajene za stanovnike ove opštine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading