Zima nije jednaka za sve! Temperature u različitim delovima Beograda razlikuju se i više od 10 stepeni

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

08.01.2019

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperatura izmerena u različitim delovima Beograda može da odudara i po nekoliko stepeni zbog mikroklimatskih karakteristika, a takve razlike najbolje se vide kada je vedro i bez vetra. Primera radi, danas popodne je na Dorćolu je izmereno dva stepena ispod nule, u Surčinu je temperatura bila tačno na nuli, u Novom Beogradu minus osam, a u Mladenovcu minus devet.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

- Najniže temprature su u nižim delovima grada, dok je u višim delovima manje hladno. Pored toga, Beograd je specifičan zato što postoji takozavni efekat toplotnog ostrva, što znači da je u centralnim delovima grada, zbog izraženije urbanizacije i gusto naseljenih delova prestonice, kao i zbog grejanja više kuća i stanova, temperatura različita u odnosu na perfirene delove grada. Pored toga, toplije je uz Dunav i Savu na obali nego na mestima udaljenijim od reka. Voda greje prizemni vazduh i ne dozvoljava da se ohladi više nego onaj vazduh iznad polja - objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Pet zona

Danas oko 16 sati je na Dorćolu i u Mirijevu izmereno -2 stepena, na Trgu republike je bilo -3, koliko i na Banovom brdu, dok je na Novom Beogradu bilo -8, a u Mladenovcu -9. Zanimljivo je da je u Surčinu izmereno čak tri stepena više nego u centru: živa je bila na nuli. Zanimljivo, jer je ovaj deo grada u ekološkom atlasu Gradskog zavoda za javno zdravlje iz 2002. smešten u hladnije krajeve prestonice.

 

 

U tom atlasu prestonica je podeljena u pet topoklimatskih zona. Prva je Surčinski plato, a ona je, između ostalog obuhvatila Surčin, Zemun, ali i Makiš ka Obrenovcu. Druga je Krnjača, odnosno kompletna leva obala Dunava, treća Novi Beograd, četvrta Brdovito zaleđe (Mirijevo, Banjica, Banovo brdo, Miljakovac, Rakovica...) i peta zona – centar grada.

RepublikaFoto: www.zdravlje.org.rs/printscreen

Doduše, u tom atlasu izražene su i ruže vetrova, a velike temperaturne razlike osećaju se kada je vreme vedro i nije vetrovito. Todorović kaže da se pri "efektu vetra" razlike u temperaturi smanjuju jer vetar izjednačava prizemne temperature.

NBG hladno ostrvo

A Novi Beograd predstavlja takozvano "hladno ostrvo".

- U januaru i februaru, posebno ako je vreme mirno i ima snežnog pokrivača, na Novom Beogradu se stvara svojevrsno jezero hladnog vazduha i formira se prizemna magla. Tada se dešava da temperatura u ovom delu grada bude -10, kada je u centru grada -5, a na Košutnjaku još dva-tri stepena viša - objašnjavaju stručnjaci.

Delovanje anticiklona

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je razlika između centralnih i perifernih delova grada najviše primetna kada na našim prostorima preovlada anticiklon polje visokog vazdušnog pritiska.

- Pri takvim uslovima primećuje se nekad i veća razlika između periferije i centra grada. Ona može biti tri do četiri stepena, a u ekstremnim situacijama i do 10 stepeni. Često tokom leta biva slučaj da u centru Beograda bude 22 ili 23 stepena, a na periferiji bude prijatnije, sa oko 14, 15 stepeni - kaže Đurić.

 

Sutra toplije, ali sa snegom i ledenom kišom

Đurić podseća i da su noćas na području Srbije zabeležene veoma niske temperature, od -22 u Sjenici, koliko je bilo u Nišu, preko -19 u Kragujevcu i Smederevskoj Palanci, do -8 u Nišu. U Beogradu je noćas izmereno -8 u centru grada, odnosno -10 na periferiji. To, međutim, nije ni približno rekordno niskim temperaturama do -30 stepeni kakve smo imali u pojedinim gradovima Srbije, dodaje on.

- Pre dve godine, zabležen je najhladniji početak januara u našoj zemlji, kada je temperatura u Sjenici bila čak -27 stepni, na Kopaoniku -25, a u Leskovcu -24 stepena - podsetio je Đurić.

Nakon ledenog dana sledi nam naglo otopljenje, očekuju meteorolozi, tako da nas sutra očekuju temperature od -3 do jednog stepena iznad nule. U većem delu Srbije biće snega, s tim što će na jugozapadu, jugoistoku i jugu biti obilnijih padavina, doći će ih na severu biti daleko manje. Ujutru će se stvoriti uslovi za ledenu kišu u Beogradu i Vojvodini, dodaju meteorolozi. U četvrtak i petak u svim predelima očekuje se oblačno i povremeno sa snegom, sa temperaturama od -1 do tri stepena. Za vikend nas očekuje suvo vreme, sa sunčanim intervalima, pogotovu u nedelju, kada će živa dostići pet podeoka iznad nule.

U centru -15, u Batajnici -26

Međutim, podaci iz 2012. jasno ilustruju da tako nešto može da se dogodi i zimi. Te zime, koja je bila ekstremno hladna, početkom februara je u centru Beograda izmereno -15 stepeni, na aerodromu u Surčinu -24, a na aerodromu u Batajnici čak -26, što u istom gradu daje razliku u temperaturi od čak 11 stepeni!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading