SAMO NAPRED! Mala Teodora dobila prvu bitku protiv leukemije!

Autor: teodora.rs

Vesti

15.08.2017

17:16 >> 17:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica iz Kragujevca Teodora Vranješević (9), koja je obolela od leukemije, dobro se oporavlja posle transplantacije koštane srži obavljene pre mesec dana u Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu.

RepublikaFoto: faceboook.com/Teodora Vranješević
Dobila prvu bitku: Teodora Vranješević

Sa Univerzitetske klinike u Frankfurtu stigle su ohrabrujuće vesti - transplantacija koštane srži, koja je 14. jula obavljena devetogodišnjoj Kragujevčanki Teodori Vranješević, dala je prve dobre rezultate!

Ipak, njeni roditelji upozoravaju da je ovo samo Teina prva dobijena bitka protiv mijeloidne leukemije i da se na konačnu pobedu mora još dugo čekati!

– Punkcijom, minulog četvrtka, utvrđeno je da u Teodorinoj koštanoj srži više nema malignih ćelija, a u ponedeljak je stigao i rezultat takozvanog hemerizma, kojim je utvrđeno da su u Teinoj koštanoj srži stopostotno proradile matične ćelije donora, odnosno da se kalem primio. To jesu dobre vesti, to znači da je Teodora krenula dobrim putem ka izlečenju, ali je još mnogo daleko od cilja. Moramo da budemo oprezni, jer i dalje preti opasnost od eventualnih infekcija i odbacivanja kalema, što bi moglo da dovede do relapsa bolesti. Zato smo ove vesti od prof. dr Petera Badera i članova njegovog tima primili sa olakšanjem, ali bez preterane radosti - kaže Teodorina mama Nataša Vranješević.

Tei sledi još nekoliko nedelja boravka na klinici.

– Teodoru i dalje očekuju svakodnevne analize krvi, a na 15 dana i nove kontrole hemerizma. Ima nagoveštaja da bi za nekoliko nedelja mogla da završi sa stacionarnim lečenjem, da se bratu, tati i meni pridruži u našem apartmanu u roditeljskoj kući, a svakodnevne analize bi onda obavljali u dnevnoj bolnici. No, i tu smo obazrivi, ne planiramo ništa, idemo korak po korak. Samo neka sve bude u redu sa njom, pa ćemo se lako prilagođavati izmeni režima u kome smo još od 18. maja - dodaje Nataša.

Oprezni zbog loših iskustava

Teodorin tata Bogdan moli javnost za razumevanje što su njegova supruga i on „škrti“ na rečima kada je u pitanju Teodorin oporavak.

– Molim sve da pokušaju da nas shvate. Jednostavno, u prethodnih 15 meseci, od kada se Teodora razbolela, imali smo mnogo uspona i padova, bilo je i pomaka u lečenju, a onda bi nakon toga usledili teški, dramatični trenuci tokom kojih je Teici život visio o koncu! Prošla je pakao: recidiv bolesti, sepsu krvi, upalu pluća tokom transplantacije, opekotine na koži od hemioterapije… i to sve u danima kada nije imala leukocite, odnosno, svoj odbrambeni sistem. Neko može da kaže i da smo praznoverni, ali smo toliko naplašeni, da sada neke stvari jednostavno ne smemo ni da izgovorimo, da, što bi naš narod rekao, „ne ureknemo“, „da ne čuje zlo“. Samo polako, korak po korak, oprezno. Još dugo će vremena morati da prođe da bi lekari rekli: „To je to, uspeli smo!“ - kaže Bogdan Vranješević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading