Dobra vest za građane: Nema više nošenja državljanstva od šaltera do šaltera

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

06.01.2019

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od Nove godine uz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, uspostavljena je nova jedinstvena elektronska evidencija o državljanima. To znači da sve institucije, koje koriste informacioni sistem za razmenu podataka po službenoj dužnosti, mogu da pristupaju podacima o državljanima na teritoriji cele Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/Chuwi Official
Foto: Ilustracija

Podaci o državljanstvu su ranije uglavnom bili u papirnom obliku, uz veliku mogućnost zloupotrebe.

- Identifikacija službenika nije postojala - svako je mogao da kopira ili prepiše podatke i kasnije ih zloupotrebi. Centralna baza ima logove gde su svi pristupi registrovani - objašnjava Slobodan Nedeljković iz MUP-a.

Jedinstvena evidencija omogućava rad novih sistema elektronske uprave ali, pre svega, znači uštedu vremena i građanima i službenicima.

- To konkretno znači da neće više morati da nose uverenje o državljanstvu od šaltera do šaltera, da dokazuju nešto što država već zna - da su oni državljani RS, već će službenici u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi po službenoj dužnosti moći da pristupaju tim podacima i da dobijaju praktično iz sistema uverenje o državljanstvu RS - ističe direktor Kancelarije za E-upravu Mihailo Jovanović.

 

 

Na ovaj način, državni organi razmenili su gotovo milion podataka.

- Ovo su osnovne evidencije, pored matičnih knjiga i knjige državljana, sledeći korak je registar stanovništva koji će objediniti 13 evidencija koje vode različite institucije. Objedinjavanjem ovih evidencija, ovo je prvi put da država ima sve evidencije o građanima na jednom mestu - rekla je Marina Dražić iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Podaci o državljanima poslednjih 70 godina vođeni su u više od 300 različitih baza podataka, od kojih mnoge nisu bile potpune jer nisu sadržale JMBG. U narednom periodu, ostaje da se i ti podaci upotpune.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading