Verovati navigaciji ili ne? Evo šta kaže profesor Saobraćajnog fakulteta

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

06.01.2019

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Besplatne aplikacije za navigaciju koje svi koristimo umeju nekada više da nam "odmognu" nego pruže pomoć na koju računamo, kao što se nedavno desilo putnicima koji su su se vraćali sa Kopaonika. Dešava se, reklo bi se, ali posebno je zanimljivo da se čak i saobraćajnom stručnjaku, profesoru Milanu Vujaniću dogodilo da u vožnji zaluta i ostane zaglavljen u smetovima!

RepublikaFoto: Tanjug/A. PAP
Foto: Ilustracija

Naime, profesor je ispričao anegdotu koju je preživeo u novembru 2017. I zaista, preživeo, a moglo je biti fatalno!

- Išao sam od Bijelog Polja ka Šavniku, žurio sam, imao sam nešto zakazano i nisam hteo da zakasnim, a navigacija mi je pokazala da imam put kraći za 34 kilometra. Krenuo sam tom rutom i prvo sam sa asfalta sišao na makadam, a posle toga sam video da je preda mnom kozja staza. Hteo sam da se okrenem i vratim, ali već sam se zaglavio - ispričao je profesor Vujanić.

Situaciju je dodatno zakomplikovalo to što je već pao mrak, a da bude još gore, telefon nije imao signala, pa je Vujanić morao da pešači dva i po sata da bi pozvao pomoć.

- Imajući u vidu određene zdravstvene probleme, hladnoća, kao ni pešačenje, nisu mu nimalo prijali - kaže on.

 

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Milan Vujanić

- Zvao sam prijatelja iz Bijelog Polja, pa je on krenuo po mene svojim kolima, a pozvao je i policiju, pa su došli i policijski auto i kola crnogorske Gorske službe za spasavanje.

Tada mi je prijatelj telefonom rekao: "Poslaću ekipu, nemojte više da se šetate, hladno je", a tek kada je sve bilo gotovo, priznao mi je da nije hteo da me plaši, ali da mi je tako savetovao jer tu ima dosta vukova i medveda. Uplašio se za mene.

Vujanić je čitaocima "Blica" uputio savet da, ako se oslanjaju na navigaciju, isključe iz pretrage neasfaltirane puteve. Sve dok ima asfalta, sve je u redu, kaže profesor. Ukoliko nemaju takvu opciju na aparatu, potrebno je da vozači budu veoma oprezni.

- Ovo mi je pomoglo da shvatim koliko sam srećan što imam ovakve prijatelje - zaključio je profesor Vujanić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading