Evo do kada će MRAZ DA REŽE: Na snazi je narandžasti meteoalarm, temperature do MINUS 20!

Autor: Republika

Vesti

06.01.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem ove i početkom sledeće nedelje u većini mesta u Srbiji očekuju se pravi ledeni dani - jutra će donositi mraz, a dnevne temperature neće dostizati ni nulu, najavljuju prognoze RHMZ-a.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Naoblačenje sa snegom, koje je juče tokom prepodneva zahvatilo severne krajeve, tokom dana se proširilo na celu zemlju, a meteorolog Đorđe Đurić kaže da se do srede mogu očekivati konstantno niske temperature, ali će mraz biti različitog inteziteta.

- Najhladniji će biti viši planinski predeli poput Kopaonika, gde je i juče bilo -17, Sjenica će u ponedeljak i utorak ujutru biti dosta hladna, sa temperaturom i do -15, dok se u Beogradu očekuju blaže temperature - navodi Đurić.

Kako danas stoje stvari, posle podne i uveče očekuje se između pet i deset centimetara novog snega na severu zemlje. Padavine neće zaobići ni prestonicu, gde je pojava snega očekivana naročito u višim delovima grada tokom predvečerja.

Uz to, treba imati u vidu da je na gotovo polovini teritorije proglašen narandžasti meteoalarm (što znači da vremenske pojave mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje), dok su pretežno južni krajevi pod žutim meteoalarmom (potreban dodatni oprez). Kakve prilike nas očekuju od sutra pročitajte u nastavku.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Nedelja

Prema Đurićevim rečima, današnja temperatura biće viša u odnosu na jučerašnju, a mraza će biti ujutru, zbog niskih temperatura, ali manjeg inteziteta u odnosu na juče. To znači da će se tokom Badnjeg dana, temperatura kretati između 0 i 2 stepena, dok će tokom noći očekuje postepeno zahlađenje i temperatura -2 do -6. 

U nedelju u ostalim krajevima biće deset centimetara snega, a u južnim krajevima i u planinskim predelima lokalno i više, kaže se na sajtu RHMZ-a.

Duvaće jak, na planinama olujni, severni i severozapadni vetar uz vejavicu i stvaranje snežnih nanosa.

Ponedeljak

Božićni jutro obeležiće niske temperature, led i poledica. Đurić ističe da već prvog dana nedelje ponovo stiže hladnije vreme, te da će se temperatura kretati od -10 do -4 stepeni. 

Mraz i minus uzrokovaće prestanak snega, dodaje naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Utorak

Najdramatičnije svakako će biti u utorak, kada se očekuju najniže temperature od početka godine u koju smo zagazili. 

- Najjači mraz očekuje se u utorak, sa temperaturom od -12 do -5 stepeni. Lokalno, na jugu i zapadu Srbije, očekuju se temperature i do -15 stepeni pa i niže, dok se u predelima kao što je Sjenica, mogu očekivati temperature do -20 - dodaje Đurić za "Blic"

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Sreda

U sredu će doći do naglog otopljavanja, i temperature će se kretati oko nule.

- Jugozapadni vetar a pod uticajem ciklona sa Mediterana, omogućiće otopljavanje i povećanje temperature - zaključuje meteorolog.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading