ŠABIĆ APELUJE NA LONČARA: Uvedite video nadzor u psihijatrijske ustanove!

Autor: Tanjug

Vesti

15.08.2017

12:36 >> 12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovao je na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se video nadzor u ustanovama psihijatrijskog tipa uvodi i da funkcioniše na zakonit način, a da pacijentima bude obezbeđen human odnos.

RepublikaFoto: Tanjug
Traži video nadzor u psihijatrijskim bolnicama: Rodoljub Šabić

Poverenik je prethodno obavio nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na Klinici za psihijatriju KCS, a nakon što je deo zaposlenih izneo primedbe na etičke, stručne i pravne implikacije obrade podataka o ličnosti putem video nadzora.

U predstavci upućenoj Povereniku deo zaposlenih je naveo da je posebno značajno pitanje koristi takvog nadzora nad pacijentima u odnosu na moguće neželjene pojave, navodeć kao primer da se takav nadzor ne sprovodi na VMA jer psihijatri o tome imaju negativan stav.

Poverenik u pismu ministru navodi da je u postupku nadzora, a po predstavci dela zaposlenih, utvrđeno da su kamere sistema video nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući sobe, prostorije za dnevni boravak, prostorije za radnu terapiju i hodnike, čak, što je posebno delikatno, i u unutrašnjosti toaleta.

Kao svrha ovakve obrade navedena je bezbednosna prevencija, sprečavanje samopovređivanja, sprečavanje da pacijenti drugim licima nanesu povrede i zaštita imovine Kliničkog centra, a potom i dokazivanje u slučaju incidentnih događaja, dok je kao pravni osnov za video nadzor naveden Zakon o privatnom obezbeđenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading