Za Božić vejavica i debeli minus!

Autor:

Vesti

03.01.2019

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudari, polomljene ruke i noge, kilometarske kolone i obustava prevoza bilans su snežnih padavina i niskih temperatura koje su juče okovale Srbiju. Ali tu nije kraj jer će, prema najavama meteorologa, ledeni dani potrajati i narednih dana. Sve do utorka temperature će biti u minusu i tek ponegde oko nule, a za Božić ćemo u većini mesta imati oko 20 centimetara snega, na planinama i više od pola metra.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Očekuje nas snežni Božić

STIŽE MEĆAVA

Sneg je već prvog jutra napravio haos u Beogradu i delovima Vojvodine, da bi se nevreme tokom dana proširilo i na celu Srbiju. Lekari beogradske Hitne pomoći od ranog jutra su imali pune ruke posla. Broj poziva sa javnih mesta, zbog padova na ulicama i lomova, povećan je za 30 odsto. Samo u Zemunskoj bolnici do 14 sati bilo je 60 ortopedskih pregleda, uglavnom zbog povreda usled pada na ulicama, a troje je čak zadržano na bolničkom lečenju.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Vejavica u Srbiji

Stanje nije bilo ništa bolje ni u saobraćaju. Zbog zaleđenog kolovoza autobuski saobraćaj bio je obustavljen u beogradskim naseljima Žarkovo, Cerak i Banovo brdo. Autobus na liniji 89 je klizao u Ulici Ratka Mitrovića i preprečio čitavu ulicu, a u njega je, zbog klizavog kolovoza, udario automobil.

Samo u Zemunskoj bolnici do 14 sati bilo je 60 ortopedskih pregleda, uglavnom zbog padova, a troje je čak zadržano na lečenju

 Slično je bilo i u ostalim gradovima Srbije, a zbog snega na Ibarskoj magistrali dogodila su se dva lančana sudara, pa su se formirale kolone duge čak 15 kilometara.

U Sjenici smetovi od metar

U Sjenici je još juče sneg dostigao visinu preko 30 centimetara. Jak vetar koji je duvao u pojedinim mestima napravio je smetove visine i do metar. Meštani sela Blato i Zahumsko su u snežnoj blokadi. Nimalo bolje nije na prostoru MZ Karajukića bunari, Lopiže i Kladnica.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će padavina kod nas biti sve do utorka.

- U subotu se očekuje novi sneg, a ponegde će biti praćen severozapadnim vetrom i stvaraće snežne mećave - napominje Đurić i dodaje da će najmanje padavina biti na krajnjem severu i severozapadu Srbije, dok će u Negotinskoj krajini čak biti sunčano i suvo.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Paralisan i region

Sneg je napravio velike probleme i u BiH, zbog čega je saobraćaj bio otežan, a posebno su ugroženi putevi od Sarajeva ka Foči, Konjicu i Kladnju. Dodatne poteškoće pravio je jak vetar na području Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada. Jak olujni vetar pravio je probleme i u Hrvatskoj, gde su zatvorene deonice auto-puta Zagreb-Split-Ploče, Maslenica - Zaton Obrovački i Paški most. Zbog jake bure u prekidu su bile i trajektne linije, a vetar u Splitu dostizao je brzinu od 100 kilometara na sat, zbog čega su padala stabla, reklamni panoi... Zatvoren je deo auto-puta A1 Zagreb-Split-Ploče.

HLADNIJE OD PROSEKA

Prema njegovim rečima, cela prva polovina januara biće hladnija od proseka.

- Narednih desetak dana, osim u nedelju, temperature će biti od minus pet do nule. Drugog dana vikenda u pojedinim mestima biće do 1-2 stepena. Badnji dan i Božić će biti veoma hladni i pod snegom. Posle praznika sledi kratko razvedravanje, što će jutarnje temperature oboriti na -10 stepeni i niže, a biće i jaki mrazevi - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading