RODITELJI, NAORUŽAJTE SE: Evo koliko novca ćete izdvojiti za udžbenike u novoj školskoj godini!

Autor: vaseljenska.com, Republika

Vesti

15.08.2017

09:26 >> 09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sledeće dve nedelje, roditelji đaka imaju zadatak da im obezbede udžbenike za novu školsku godinu. I mnogi su na mukama – naročito oni koji u školama imaju dvoje ili više dece. Kompleti su za mnoge od njih preskupi, pa se okreću takozvanim uličnim trgovcima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Cene školskih udžbenika daleko iznad srpskog standarda

Vrata škola još nisu otvorena, ali roditeljski novčanici jesu. Jelena Aćimović je majka prvaka i petaka, oba kompleta novih knjiga za nju su, kaže, preskupa.

- Za prvi razred oko 8.500 dinara, a za peti oko 14.000 dainara. Što znači preko 22.000 dinara i to je mnogo. Kupiću polovne knjige, za neke knjige sam se snašla tako što sam dobila od prijatelja čija su deca u starijim razredima ostale ću kupiti polovne - kaže ona.

Cene novih knjiga se kreću od 350 do 900 dinara po udžbeniku, a izdavači visoke cene pravdaju kvalitetom, autorskim timovima i troškovima sirovina.

- Papir je uvozni papir, u Srbiji nažalost nemate proizvođača papira, i ako to uzmete u obzir da je to cena papira ista i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a da udžbenik u Srbiji, prosečna cena je 5-6 evra, u Hrvatskoj je 14, u Sloveniji 20 evra. Veliki deo troškova je gotovo isti tako da vi ne možete da idete preko onoga što je normalno, ali ni ispod - objašnjava direktorka izdavačke kuće "Klett" Gordana Knežević Orlić.

A prosečna plata u Srbiji je ispod one u Hrvatskoj i Sloveniji, pa se mnogi roditelji odlučuju za polovne knjige kod uličnih prodavaca. I sve uz dozvolu grada – makar u prestonici.

- Definitivno 50, 60 odsto povoljniji smo nego knjižare. Manji razredi i za 200 po komodu. Imamo i veliki izbor radnih listova, trudimo se da otkupljujemo najbolje očuvane radne sveske koje nisu popunjene hemiskom, nisu ocenjivane, to što je pisano, pisano je grafitnom da bi bilo upotrebljivo - kažu ulični prodavci.

Knjige je moguće i menjati po sistemu dve za jednu ili prodati nepotrebne i doplatiti za potrebne.

Uz kupovinu polovnih knjiga dobićete i fiskalni račun i tako uštedeti i do 50 odsto. Polovne knjige možete da naručite i preko interneta i da vam one stignu na kućnu adresu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading