Ikona Presvete Bogorodice stigla u Busije

Autor: Republika

Vesti

02.01.2019

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta prisustovavao je danas u Hramu Svetih Kirila i Metodija u naselju Busije, opština Zemun, primopredaji ikone Presvete Bogorodice zakrštene pre nekoliko dana pred čudotvornom ikonom Trojeručice u manastiru Hilandar.

RepublikaFoto: TANJUG/ INFO SLUZBA SSR/
Ikona Presvete Bogorodice stigla u Busije

Linta je rekao da je dolazak ikone Presvete Bogorodice sa Hilandara veliki dan za Busije, koje su najveće izbegličko naselje u Srbiji i jedan od simbola stradanja srpskog naroda tokom devedesetih godina 20. veka.

Ovo je još jedan dokaz, prema Linti, da se prekodrinski Srbi nisu odrekli svog identiteta, a time ni svog vekovnog zavičaja odakle su proterani ili su ga napustili iz političkih ili ekonomskih razloga, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona. 

Ikonu Presvete Bogorodice darodavci Slaven i Siniša Tošić, iz sela Palačkovci kod Prnjavora, neposredno pred današnju liturgiju, uručili su sveštenicima ovog hrama protojerej-stavroforu Mili Jokiću i protojereju Mići Ristiću. 

Oni su je, nakon prijema na kapiji crkvene porte na svečan način, pred velikim brojem vernika, uneli u hram. 

- Ovo jeste božiji dar i za ovdašnji hram i za verni narod. Nismo mogli dobiti veći i lepši poklon uoči velikog hrišćanskog praznika rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista, nego što je ikona Presvete Bogorodice - istakao je otac Mile Jokić, zahvalivši darodavcima.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading