SPOMENIK HEROJIMA SA KOŠARA OSTAVLJA BEZ TEKSTA

Vesti

14.08.2017

20:00 >> 18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ovaj spomenik, iako je još u izgradnji, već sad mogu reći da će biti divno iznenađenje za sve, pa i za same heroje Košara. Ovako pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, komentariše izgled spomen-obeležja na kome su čitavo leto radili Miodrag Rogan, vajar i vođa projekta, i njegovi saradnici.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Obilazak: Pukovnik Ljubinko Đurković u poseti vajaru Miodragu Roganu

Akcija Srpskog telegrafa da se podigne spomenik junacima koji su 1999. odbranili Kosmet od prodora OVK i NATO polako se privodi kraju. Vredni vajari bili su brži od zadatih rokova. Velika kupola koja će biti osnova spomenika izvajana je skoro u celosti i za pet dana ide na livenje, a onda se prelazi na završetak vajanja skulptura trojice vojnika koji će ponosno stajati na vrhu kupole.

DUG PREMA BORCIMA

Pukovnik Đurković juče je bio gost vajara Rogana i u njegovoj radionici prvi put je video završene delove ovog velelepnog spomenika, čija će visina iznositi čak četiri metra.

- Spomenik, njegova simbolika, izgled i veličina ispunili su očekivanja. Ovo je divan način da iskažemo veliku zahvalnost besmrtnim herojima koji su ostali na večnoj straži. Posebno želim da se zahvalim Srpskom telegrafu na vođenju ovako važne akcije kojom ćemo odati počast našim velikim junacima i podsetiti na dug koji imamo prema njima, a to je da ih nikada ne zaboravimo - poručio je Đurković.

POKRENULI LAVINU

On je istakao da je Srpski telegraf pokrenuo lavinu. Nakon akcije za podizanje spomenika, uprava Beograda prihvatila je i našu inicijativu da ulica u prestonici ponese naziv po herojima Košara, a kako Đurković najavljuje, očekuje se izgradnja trga i podizanje spomenika i u Raškoj.

- Veoma je važno da nastavimo akciju i da obeležja dobiju i vojnici sa Paštrika i drugi junaci poput majora Zorana Radosavljevića, pilota Milenka Pavlovića i drugih - zaključuje Đurković.

Pored trenutnog napornog rada na spomeniku, Miodrag Rogan pripremio je i poklon za obeležje koje će se graditi u Raškoj - ploču u koju će biti uklesan krst i naziv koji bude dogovoren.

- Čast je i zadovoljstvo raditi na ovakvom projektu i sarađivati sa preživelim herojima. Nadam se da ćemo već krajem novembra imati spomenik spreman za postavljanje - kaže Rogan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading