Počele gužve i sati čekanja na granicama, ali imate alternative...

Autor: blic.rs

Vesti

28.12.2018

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praznici po pravilu donose i gužve na granicama, a kako su nam objasnili iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS), intenziviranje saobraćaja očekuje se danas u popodnevnim i večernjim časovima. Bilo da iz inostranstva dolazite u Srbiju ili da iz naše zemlje automobilom polazite ka nekoj od evropskih destinacija gde ćete proslaviti praznike, pripremite se na čekanje na granicama.

RepublikaFoto: Tanjug

Vikend se nadovezuje na novogodišnje neradne dane, a mnogi će ih spojiti i sa božićnim praznicima, te je najbolje biti spreman na to da će u narednih nedelju dana biti gužvi gde god da krenete.

Očekuje se da će najopterećeniji putni pravci biti oni ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, saopštio je AMSS.

Ako ste planirali putovanje, krenite što pre, jer što se trenutne situacije tiče, iz AMSS-a za "Blic" kažu da sada nema većih zadržavanja, čak ni na frekventnim graničnim prelazima poput Horgoša sa Mađarskom i Batrovaca sa Hrvatskom, Tu su trenuta čekanja do 30 minuta, što važi čak i na teretnim terminalima.

RepublikaFoto: Tanjug

Jednaka zadržavanja danas se beleže i na graničnom prelazu Kelebija, koji putnicima takođe ume da zada muke.

Korisne informacije

Korisne informacije možete dobiti pozivom Auto-moto saveza Srbije, ili na njihovom sajtu gde možete uživo da pratite situaciju na putevima (radovi, zastoji) i graničnim prelazima. Takođe, na mapi AMSS-a obeležena su i mesta na kojima je obavezna zimska oprema, najčešće zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim časovima kao i jakog mraza zbog kojih dolazi do poledice.

Ipak valja imati na umu da su moguća i duža zadržavanja zbog pojačane kontrole koju sprovode mađarske vlasti, na šta podseća AMSS, a pokazalo se skoro kao pravilo, čak i u periodima godine kada se gužve skoro i ne očekuju.

Ipak, napominju oni, očekuju da će gužve početi da se stvaraju već danas popodne i predveče, i da će se takva situacija zadržati u narednim danima. Kako bude bilo na graničnim prelazima, biće i na putevima i naplatnim rampama, podsećaju oni.

RepublikaFoto: Republika.rs

O tome da gužvi za sada nema, svedoče i snimci kamera Auto-moto saveza, koje emituju uživo prenos, a dostupne su svim građanima na ovom linku. Stoga, nije na odmet, da kada se zaputite ka granici, nekoliko kilometara ranije, pogledate stanje na prelazima, odaberete onaj na kome je kolona najkraća i na vreme se zaputite ka njemu.

ALTERNATIVNI PRELAZI

Mađarska

Manji granični prelazi sa Mađarskom su Đava, Bajmok, Horgoš II i Bački Vinogradi, i njihovo radno vreme je od 7 do 19. Međutim, kako napominju iz AMSS-a, prelazi Horgoš II i Bački Vinogradi nalaze se u blizini najprometnijeg prelaza, Horgoša, te kada je gužva na Horgošu, ubrzo se prelije i na opva dva manja.

Stoga, oni savetuju korišćenje Kelebije i Bačkog Brega, jer su u pitanju veći prelazi i otvoreni su 24 sata dnevno.

Hrvatska

Kada su u pitanju granični prelazi sa Hrvatskom, poznato je da su Batrovci najprometniji, te kako biste izbegli njih, koristite GP Šid, što takođe savetuju iz Auto-moto saveza Srbije.

Drugi prelazi sa ovom zemljom koje oni preporuluju jesu: Bačka Palanka, Sot, Ljuba. Bezdan, Bogujevo i Neštin.

AMSS često napominje da i na graničnim prelazima sa Hrvatskom može biti neočekivanih zadržavanja zbog pojačane kontrole hrvatskih vlasti, i prilikom ulaska i prilikom izlaska iz zemlje.

Crna Gora

Gostun je najfrekventniji granični prelaz sa Crnom Gorom, a druge dve mogućnosti su Špiljani i Jabuka i svi su otvoreni od 0 do 24.

Na GP Jabuka obično je najmanja gužva, imajući u vidu da vozači do njega vodi put pun krivina preko Durmitora, što se vozači trude da izbegnu, rečeno nam je u AMSS-u.

Nađite zanimaciju za decu u kolima

Ako na put idete sa decom, dobro bi bilo da u vozilu postoji još jedna odrasla osoba koja će voditi računa o njima, jer bi za vozača to bilo opterećujuće. Ako satima budete zarobljeni na granici, trebalo bi zaokupirati pažnju dece nekom igračkom, a može poslužuti i mobilni telefon ili tablet da im se pusti da nešto gledaju ili da igraju igricu. Ukoliko je to izvodljivo trebalo bi da jedu u isto vreme kada i kod kuće, jer će posle toga verovatno zaspati. Bilo bi dobro i pre granice praviti pauze kako bi se dete istrčalo ili poigralo napolju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading