TEMPERATURNI ROLERKOSTER: Prvo debeli minus, a onda pravi šok! Evo kako će biti za praznike!

Autor: Republika

Vesti

26.12.2018

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od debelih minusa početkom meseca, do prolećnih 17 stepeni koje smo imali u ponedeljak, takav je ovaj decembar u Srbiji. Posle drastičnog pada temperatura u utorak u odnosu na dan pre, živa ponovo skače, ovaj put u petak, kada nas očekuje maksimalnih 12 stepeni Celzijusa!

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Beograd

U petak će Kragujevac sa 12 stepeni biti najtopliji grad u Srbiji, dok će u Beogradu živa na termometru ići do 10 stepeni, a za vikend stiže zahlađenje, uobičajeno za ovo doba godine, tačnije, maksimalna dnevna temperature će se kretati oko 5 stepeni.

- U ponedeljak smo imali temperaturu od 17 stepeni, ali i velike oscilacije u vazdušnom pritisku. U noći između nedelje i ponedeljka bio je pad pritiska za 20 milibara, pa onda u toku noći porast za isto toliko. Bili smo pod uticajem ciklona koji je sa sobom doneo razdražljivost i glavobolje. Međutim, narednih dana će pritisak biti u blagom porastu, pa ne bi trebalo da bude većih meteoropatskih tegoba - objašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

Divljaju infekcije

- Ovakvo vreme i promene temperatura povoljno utiču na razmnožavanje mikroorganizama. Mislim da su nam hronični bolesnici sad najmanji problem. Respiratorne i crevne infekcija u ovom periodu "divljaju", puni su domovi zdravlja - rekla je doktorka Nevenka Dimitrijević.

Promene temperature i barometarskog pritiska utiču nepovoljno na hronične i srčane bolesnike, ali i na mlade koji ne spavaju dovoljno i ne vode zdrav život. Međutim, lekari kažu da poslednjih dana najveći problem imaju sa virusima kojima pogoduju oscilacije vremena.

Za "najluđu noć" se meteorolozi još nisu usaglasili kakvo će vreme biti, ali po rečima Đorđa Đurića, oni koji budu čekali Novu godinu napolju, ne bi trebalo da imaju velikih poteškoća sa vremenskim neprilikama, jer noć neće biti ledena, niti će biti u minusu.

- U ponedeljak ima mogućnosti za slabu kišu i susnežicu, ali bi do uveče trebalo da se razvedri. Sutra bi trebalo da imamo jasnu prognozu za samu novogodišnju noć, ali mislim da će samo na planinama temperatura biti ispod nule - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading