PAZITE ŠTA KUPUJETE! Svinja iz Svilajnca zaražena trihinelozom!

Autor: Tanjug

Vesti

26.12.2018

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U laboratoriji jedne Vetrinarske ambulante u Svilajncu, u uzoruku mesa domaće svinje otkrivena je trihineloza, a meso je poslato na uništenje u Kafileriju u Ćupriji", izjavio je danas Tanjugu veterinar dr Vladan Rajković.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Svinja teška 250 kilograma potiče iz sela Grabovca, a zaklana je u utorak posle podne - precizirao je Rajković.

Ove godine, na području Pomoravskog okruga, ovo je peti slučaj trihineloze kod domaćih i dviljih svinja, drugi kod domaćih, rečeno je Tanjugu u Specijalističkom veterinarskom institutu za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini.

Ove godine je, takođe na području Svilajnca, zaklana svinja obolela od trihineloze, ali je kupljena na području Braničevskog okruga i meso je uništeno.

Prvi slučaj trihineloza na području Pomoravskog okruga je otkriven 19.oktobra.

Direktor Veterinarskog instituta dr Zoran Rašić, izjavio je nedavno Tanjugu da "trihineloze ima na ovom području, i ne bi se trebalo šaliti, radi se o teškoj bolesti koja može biti fatalna".

Jedna svinja može da inficira 200 ljudi!

Veterinari ističu da se od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više, ako je broj larvi trihinele u gramu mesa velik.

- U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi a čovek se zarazi i oboli od samo jednog parčeta mesa ili kobasice. Što je veći broj unetih larvi, klinička slika je teža - kažu veterinari.

- Meso pre konzumiranja "treba obavezno pregledati", a osim u Institutu koji ima laboratoriju sa međunarodnim sertifikatima i u kojoj se od ove godine primenjuje "sigurnija veštačka digestivna metoda", laboratorije i stručnjake imaju i sve veterinaske ambulante na terenu - objasnio je Rašić.

Rašić je istakao da se kod trihinelozne svinje "ne primećuje da je bolesna, izgleda sasvim normalno, normalno jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih znakova bolesti".

- Zato treba obavezno da se vrši pregled mesa, ovo je vreme svinokolja, kolju se i prasci za slave i praznike - dodao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading