Raskorak zakona i realnosti: Sa 15 na abortus, u 30. kod mame i tate

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

23.12.2018

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim što je dozvoljeno seksualno opštiti sa adolescentima starijim od 14 godina, u Srbiji devojčice od 15, 16 ili 17 takođe mogu samostalno, bez znanja roditelja, da se podvrgnu abortusu, osim ukoliko im to ugrožava život. Naime, već pet godina zakon dozvoljava starijima od 15 da imaju pravo uvida u svoj zdravstveni karton, da samostalno idu u ambulantu ili bolnicu, pa čak i da se podvrgnu hirurškoj intervenciji, a da njihove majke i očevi o tome nemaju pojma.

Foto: Ilustracija

Četrnaest godina takođe je granica za krivičnu odgovornost. Niko mlađi od tog doba ne može biti krivično gonjen, bez obzira na to šta uradio - pa makar i usmrtio beskućnika, kao što smo imali slučajeve.

Ukoliko ima između 14 i 16 godina, maloletnik može da dobije vaspitnu meru, odnosno da bude smešten u vaspitno-popravni dom, a tek sa 16 može da dospe u zatvor.

Stariji od 15 mogu i zvanično da se zaposle, pa i da uplaćuju sebi staž. Tako je najmlađi na listi PIO fonda upravo jedan 20-godišnjak, koji sebi već pet godina uplaćuje doprinose.

Mada mu je zakonodavac dao pravo da radi i ima seksualne odnose, nije mu dao pravo da puši i pije, pa je mlađima od 18 formalno i dalje zabranjena kupovina duvana i alkohola. Ovoga se, međutim, retko ko pridržava.

U nekim gradovima bilo je i pokušaja da se za mlađe od 18 uvede "policijski čas" posle 23 sata ili ponoći, međutim, ni ovo nikada nije zaživelo.

I dok tinejdžeri glume zrelost i samostalnost, a zakon im u tome ide naruku, sa druge strane tridesetogodišnjaci i dalje žive sa roditeljima.

Neki još studiraju, nemaju posao i izdržavaju ih mama i tata.

Apsurdna statistika kaže da je među njima više muškaraca nego žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading