Pali ste na ledu, a trotoar nije bio očišćen? Evo kako da naplatite odštetu

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

21.12.2018

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog zaleđenih i klizavih trotoara, neočišćenih stepeništa i parkova sugrađani mogu ozbiljno da se povrede, a zavisno od toga u čijoj je nadležnosti čišćenje date lokacije, moguće je dobijanje odgovarajuće - odštete.

RepublikaFoto: Tanjug/A. PAP
Foto: Ilustracija

Iako se nevešto klizanje po zaleđenim površinama, koje ovih dana viđamo širom Beograda, katkad čini smešnim i simpatičnim, u drugim slučajevima izaziva teže telesne ozlede, ali se javljaju i pitanja od koga tražiti novčanu naknadu za povredu, lekarske usluge, odsustvovanje s posla...

Tu Beograđane očekuje upoznavanje s prilično razuđenim odgovornostima u ovoj oblasti, gde posledice nekad snose pojedinci, nekad grupa stanara, firme, vlasnici lokala, ali i javna preduzeća.

 

Ko šta čisti?

Za poslove čišćenja ulica i puteva od snega i leda zadužen je "Beograd put", za pešačke zone, pešačke prelaze i pasarele, javna stepeništa, trotoare šire od pet metara, kao i one ispred pešačkih prelaza i podzemnih prolaza - "Gradska čistoća", za pešačke staze u parkovima i trotoare oko parkova "Zelenilo", za javna parkirališta "Parking servis"...

Primera radi, trotoare širine do pet metara u obavezi su da održavaju čistim vlasnici objekata ispred kojih se javna površina pruža, pa ako se, recimo, nezgoda desi na prilazu u stambenu zgradu, teret ide na pleća skupštine stanara.

Za trotoare šire od pet metara odgovorne su gradske službe, a najčešće je to JKP "Gradska čistoća".

Iako možda iznenađujuće, iz ovog preduzeća poručuju da im se Beograđani ove godine još nisu obraćali iz ovog razloga.

 

- Zahteva za novčanu nadoknadu zbog povreda na površinama koje nisu očišćene od snega i leda, a u našoj su nadležnosti nije bilo ni u skorije vreme - poručili su za "Blic" u "Čistoći".

Budući da mogućnost za nezgode ne postoji samo za vreme šetnji kroz prestonicu, već i tokom vožnje javnim linijama, važno je napomenuti da se odšteta može tražiti i od prevoznika - bilo privatnih, bilo GSP-a.

Interesantno je da su u gradskom prevozu svi putnici osigurani, što znači da takva opcija postoji i za one koji nemaju kartu. Takođe, pod putnicima se podrazumevaju i ljudi koji se nalaze u krugu stanice.

Dobio skoro milion dinara

Visina odštete varira od slučaja do slučaja, ali da se ne radi uvek o sići, pokazao je pre nekoliko godina slučaj Novosađanina koji se povredio prelazeći pešački prelaz. Njemu je tamošnja "Čistoća" isplatila naknadu od skoro milion dinara.

Dalje, kao i sve ostalo, i podnošenje zahteva za odštetu zbog nastalih telesnih povreda iziskuje određenu proceduru. Pomenuti zahtev trebalo bi prvo podneti osiguravajućoj kući ukoliko imate takvo osiguranje, a zatim sledi opcija pokretanja parničnog postupka protiv pravnog ili fizičkog lica koje je odgovorno za održavanje površine, bilo da se radi o vlasniku kuće, skupštini stanara, privatnoj firmi ili javnom preduzeću...

Za tako nešto građanima će trebati lična dokumenta, kompletna lekarska dokumentacija, policijski zapisnik (u slučaju da je izvršen uviđaj), dokazi koji utvrđuju oštećenje, a poželjno je imati i dva svedoka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading