Država da ispita spregu Vazure i tajkuna: Nadležni hitno da reaguju

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

22.12.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država pod hitno da istraži vezu Danijele Vazure i tajkuna Vladimira Vrbaškog! Vazura je kontroverznom biznismenu iz Sombora u vreme dok je bila na čelu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) nameštala ogromnu zaradu jer je u preduzeća pod stečajem postavljala svoje upravnike koji su žmurili dok je Vrbaški isisavao novac iz iovako ojađenih firmi.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Vrbaški

BIRALA POGODNE UPRAVNIKE

Među preduzećima koje je tajkun na taj način oštetio je i AD "Dragan Marković" iz Obrenovca, i to za 396.000 evra. Vrbaški je od ove firme zakupio oko 1.200 hektara zemljišta po ceni od svega 170 evra, iako ono vredi tri puta više.

- Vrbaškom je to omogućio stečajni upravnik koga je postavila Danijela Vazura. Mediji su i ranije pisali kako je ona u ovom i još nekim preduzećima preko noći oduzimala stečajeve iskusnim upravnicima i te poslove dodeljivala početnicima bez iskustva. Tako je stečajni upravnik koji je licencu dobio decembra 2015. već u februaru preuzeo "Dragan Marković" iako je slučaj već vodio drugi upravnik. I stečaj u "Graničaru", u kome je ovaj vojvođanski tajkun uzurpirao hiljade hektara državnog zemljišta i na stotine objekata, uveden je u martu 2016, za vreme njenog mandata - priča dobro upućen izvor Srpskog telegrafa.

SPASIĆ IZ TRANSPARENTNOSTI: Trebalo bi preispitati sve stečajeve za vreme njenog mandata

Da država pod hitno ispita spregu Vazure i Vrbaškog apeluje i Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

- U takvom postupanju ima elemenata krivičnog dela trgovine uticajem gde nije isključeno da je primala novac da mu učini da se postavi "pogodan" stečajni upravnik. To jeste i treba da bude tema državnih organa, jer možda ima i elemenata organizovanog kriminala - kaže Spasić.

Vazuru je, podsetimo, Vlada Srbije krajem 2017. smenila sa mesta v. d. direktora ALSU.

OŠTEĆEN I BUDŽET

Najviše zamerki ticalo se usporavanja stečajnih postupaka zbog imenovanja stečajnih upravnika koji su početnici, zbog čega je država pretrpela značajnu štetu. Na teret joj se stavlja i da je favorizovala nekoliko upravnika kojima je poverila više od stotinu stečaja najjačih društvenih i privatnih preduzeća i tako im omogućila da mesečno inkasiraju i po 15.000 evra.

170 evra Vrbaški plaćao zakup hektara u Obrenovcu iako zemlja vredi tri puta više

Baš zbog toga, napominje Spasić, trebalo bi preispitati sve stečajeve za vreme njenog mandata.

- Možda se dođe do toga da je bilo pljačkaških privatizacija pod pokroviteljstvom državnog organa i zato država mora da se meša - zaključuje Spasić.

Tim povodom poslali smo pitanja Danijeli Vazuri i Vladimiru Vrbaškom, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

RepublikaFoto: Tanjug

Bili u emotivnoj vezi?

Spominje se čak da su Danijel Vazura i Vrbaški bili i u emotivnoj vezi. Njihovo poznanstvo datira još od 2014, kada je došla na čelo ALSU. Naime, Vrbaški je tada bio u UO Partizana kao jedan od sponzora kluba, a Vazurin brat Miloš i tada je na čelu tog sportskog društva.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dragan

22.12.2018 07:48

Ja sam mislio da je bio sa sudijom u emotivnoj vezi a sada kada pročitam i ovaj text on je mnogo veći zlikovac Pa on nije Vrbaski Vladimir !

Tanja

22.12.2018 07:50

On je u vezi sa Danijelom petrušić iz alsu sa kojom nema ko nije bio i koja je šefica odeljenja u alsu Pitajte svakog i svi će vam reci