RASIM LJAJIĆ: Kraj "carinskog rata" sa Hrvatskom!

Autor: Tanjug

Vesti

10.08.2017

16:11 >> 12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Carinski rat" zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug
Došao do rešenja sa hrvatskim ministrom poljoprivrede: Rasim LJajić

On je dodao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku.

- Čuo sam se s ministrom Tomislavom Tolušićem (hrvatski ministar poljoprivrede), koji me je obavestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje - rekao je Ljajić novinarima. 


- To je za nas zadovoljavajuće rešenje, ali nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz - rekao je ministar trgovine i istakao da je jedino važno da se obezbedi slobodan protok roba i da se uklone barijere. 

- To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu - navodi. 

Na pitanje šta će biti sa poljoprivrednicima koji su po novim taksama već radili i da li će država tražiti da im se vrati novac, Ljajić kaže da jedino oni sami mogu to da urade. 

- Mi kao država ne možemo da tražimo, ali oni mogu da traže redovne sudske postupke ukoliko smatraju da su oštećeni - kaže Ljajić i dodaje da je država već učinila šta je mogla i smatra da je to dovoljno. 

 - Najvažnije je da se problem reši, da ljudi mogu da trguju, putuju i prodaju svoju robu i u jednom i u drugom pravcu i ja se nadam da će ovo biti poslednja vancarinska barijera -  zaključio je Ljajić. 

Ranije, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prode fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, nakon čega su usledile burne reakcije zemalja regiona i sastanci resornih ministara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading