Dobrosav ima nadljudsku volju i inteligenciju, ceo život je u kolicima, naša pomoć mu treba da bi završio ETF

Autor:

Vesti

18.12.2018

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobrosav Vlašković (1998) je rođen sa cerebralnom paralizom sa kojom će živeti do kraja života.

RepublikaFoto: Budi human
Dobrosav Vlašković

U rodnom Zubinom Potoku nije imao uslova da krene u osnovnu školu, pa je morao da se sa ocem preseli u Beograd. Vredan đak, sa svim peticama. Završio je srednju elektrotehničku školu sa uspehom 5,00, učestvovao je na republičkim takmičenjima iz matematike, elektrotehnike, informatike, programiranja...

Njegova nadljudska volja i izrazita inteligencija dovele su ga do Elektrotehničkog fakulteta. Ali problem pravi - novac.

- S njim sam uvek bio na svakom času. On otežano govori, teško piše olovkom i ne može uopšte da se kreće. Mi se ne razdvajamo, ja sam mu asistent u svemu. Zbog toga sve ove godine ne radim, što nas mnogo sputava. Imamo samo tuđu negu i pomoć od Centra za socijalni rad, a Dobrosav je brucoš i nema prava da konkuriše za neku od stipendija - kaže otac Ljubislav.

U Zubinom Potoku, sa još dvoje dece, živi njegova supruga, koja je profesor u školi.

- Polovinu plate šalje nama, ali sve to je da jedva izguramo mesec. Oni ponekad dođu do Beograda da se vidimo. Dobrosav najviše od svega želi da završi ETF, natprosečno je pametan, ne odustaje i ozbiljno uči. U stanu je sve prilagođeno njegovim potrebama, a na laptopu može sve da radi, da programira. Pošto će uskoro morati na još neka lečenja, otvorili smo SMS broj, ali su vrlo slabe uplate, gotovo ništa - priča Ljubislav.

KAKO DA POMOGNEMO OVOM HEROJU

  • Upišite 511 i pošaljite SMS na 3030
  • Dobrosavu Vlaškoviću možete pomoći uplatom na:

račun 205-9011004849374-76

Primalac Vlašković Ljubislav

Majke Kujundžić 27 Beograd 

Pošto je od jutra do kasnog poslepodneva sa sinom na fakultetu, ne može da radi.

- Ako bi se otac zaposlio i prepustio me, ja bih bio vezan samo za kuću i od studiranja ne bi bilo ništa - napisao je Dobrosav u pismu u kom moli za pomoć.

Pošto je invalid donjih ekstremiteta 100 odsto i kreće se isključivo uz pomoć invalidskih kolica, Dobrosav je morao da provodi u školi svakodnevno po sedam sati sedeći, što je prouzrokovalo problem sa kičmom koji bi trebalo rešavati fizikalnom terapijom.

Rehabilitacija u Institutu za rehabilitaciju u Mladenovcu bi mu pomogla da ispravi kičmu i ojača mišićnu masu, kako bi bio u mogućnosti da nastavi sa napredovanjem i uspešno savlada predstojeće obaveze.

Rehabilitacija će pomoći da se Dobrosavov usporeni motorni razvoj cerebropatetičnog tipa prouzrokovan osnovnom dijagnozom cerebralne i dečije paralize dovede u podnošljivo stanje i što je više moguće napreduje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading