Kako pripremiti automobil za zimu?

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

14.12.2018

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom zime, od vozača se očekuje dodatni oprez za volanom, što podrazumeva prilagođavanje brzine kretanja specifičnim vremenskim prilikama, koje najčešće uključuju smanjenu vidljivost, klizav kolovoz i kao posledicu usporen saobraćaj.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pored pune odgovornosti na koju se obavezuju svi učesnici u saobraćaju,  nadležni apeluju i na vozače da sa najavom prvih hladnih zimskih dana provere ispravnost svog vozila, odnosno stanje akumulatora i grejača, funkcionalnost kočnica, stanje filtera goriva, vazduha i ulja, pritisak u pneumaticima koji  mora da odgovara zahtevima tehničke knjižice proizvođača vozila, kao i druge elemente kako bi se smanjio rizik od nezgoda i unapredila bezbednost saobraćaja na putevima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Stručnjaci navode da, uz uobičajene pripreme i proveru istpravnosti vozila, posebnu pažnju treba posvetiti automobilima koji su osetljivi na smanjenje spoljne temperature, a to su upravo četvorotočkaši sa dizel motorima.

Kako navode, usled niskih temperatura, kod dizel motora može doći do formiranja kristala parafina, zamućenja i zgušnjavanja u dizel derivatima što kao posledicu može da ima blokiranje dotoka goriva, a samim tim i otežan start motora. Kako bi se obezbedilo savršen  rad motora, preporučuje se upotreba aditiviranih dizel derivata sa poboljšanim niskotemperaturnim karakteristikama koje omogućava optimalnu funkcionalnost vozila i na debelom zimskom minusu. Naftne kompanije usmerene su na  razvoj aditiviranog goriva, zbog kompleksa aditiva koje sadrže, a zahvaljujući kojima se obezbeđuju poboljšane performanse motora, čak i na ekstremno niskim temperaturama. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Odabir odgovarajućeg pogonskog goriva jedan od glavnih preduslova za siguran start motora, bezbednu i pouzdanu vožnju čak i u ledenim danima

Upotrebom kvalitetnih aditiviranih goriva postiže se efikasnije sagorevanje koje dovodi do bolje startnosti, a indirektno se utiče i na bezbednost u saobraćaju budući da specijalna formula obogaćena aditivima doprinosi većoj snazi i stabilnijem radu motora u svim vremenskim, pa i u zimskim uslovima. Nije zanemarljiva ni činjenica da antikorozivne komponente  koje ova vrsta derivata može da sadrži dodatno štite čitav sistem za gorivo, a samim tim i produžavaju radni vek motora.

Savesni vozači znaju da je pred početak najhladnijeg perioda u godini potrebno  preduzeti sve neophodne mere kako bi vozilo besprekorno funkcionisalo čak i u uslovima koji su otežani za vožnju. Provera tehničke isprvnosti vozila i odabir odgovarajućeg pogonskog goriva glavni su preduslovi za  siguran start motora, bezbednu i pouzdanu vožnju čak i u ledenim danima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading