Čudotvorna loza sa Hilandara: Ako želite da postanete roditelj, koristite ova zrna grožđa

Autor: Republika

Vesti

13.12.2018

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više hiljada bračnih parova širom sveta ostvarili su se kao roditelji zahvaljujući zrnima grožđa koja sazrevaju na mestu gde je bio sahranjen kralj Stefan Nemanja.

RepublikaFoto: youtube.com/ SVET BEZ VIZE
Manastir Hilandar

Zrna grožđa sa čudotvorne loze iznikle iz groba u kom je na Hilandaru bio sahranjen Sveti Simeon Mirotočivi (Stefan Nemanja) donela su radost u domove hiljada bračnih parova širom sveta koji nisu mogli da imaju decu.

Zahvaljujući njima i molitvi ovom pravoslavnom svecu, oni su dobili dugo čekano potomstvo. Među njima su i glumci Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović.

 

 

Prvi sačuvani pisani trag o ovoj znamenitosti potiče iz 1585, kad je turski aga koji nije imao dece pomoću loze Svetog Simeona dobio dete i u znak zahvalnosti manastiru Hilandar poklonio veliko imanje nedaleko od Svete Gore, poznato kao metoh Kakovo.

Loza je simbol plodnosti jer mali čokot posađen u zemlju poraste u veliko drvo i daje slatke plodove i vino, koje je naročito blagosloveno od Boga jer je deo svetog pričešća. Bog pokazuje da ovim natprirodnim putem supružnici bez dece mogu dobiti potomstvo - objašnjava Janja Todorović, pravoslavni publicista, i dodaje:

- Znam nekoliko stotina, a crkva ima podatke o više hiljada onih koji su se molili Svetom Simeonu, Svetom Savi i Presvetoj Bogorodici, koja je zaštitnica Hilandara, i dobili decu.

 

 

Todorovićeva dodaje da su kralj Stefan Nemanja i njegova supruga Ana u poznim godinama izmolili od Boga sina Rastka (Svetog Savu) da im bude uteha u starosti pa je zato Sveti Simeon postao i jedan od najvećih molitvenika za roditelje bez dece, jer je još za života upoznao silu molitve i ljubavi prema deci.

UPUTSTVO - kako se uzima grožđe

* sledovanje sadrži tri zrna grožđa i parče orezane loze Svetog Simeona
* parče orezane loze se stavi u litar osvećene vode koju oba supružnika piju svakog jutra po jednu čašu 40 dana
* treba da se pridržavaju Hilandarskog posta i da se uzdržavaju od bračne postelje
* svakog jutra čine 25 poklona uz molitvu "Prepodobni Oče Simeone, moli Boga za nas"
* kad istekne 40 dana, pričeste se, suprug uzima jedno zrno, a supruga dva i uveče ležu u bračnu postelju
* posle toga se uzdržavaju od seksualnih odnosa

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading