Uzbuna u srpskim bolnicama: Posle hapšenja medicinske sestre koja je prodavala metadon, stiglo hitno upozorenje iz Beograda

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

11.12.2018

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više nije vest da je neki medicinski radnik uhapšen zbog primanja mita, ali je stvarno nezamislivo da medicinske sestre prodaju zavisnicima od narkotika lek metadon, kojim bi trebalo besplatno da se leče, kao što je to do bio slučaj u Domu zdravlja u Boru.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

Ta medicinska sestra je uhapšena, u borskom domu zdravlja već se sprovodi stručni nadzor, odnosno ispituju sve činjenice u vezi sa tim neverovatnim slučajem, ali i dokumentacija.

Policija, takođe, radi svoj deo posla, a uhapšenoj sestri određen je pritvor od 48 sati.

Istovremeno, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar naredio je hitnu kontrolu svih zdravstvenih ustanova u vezi sa izdavanjem metadona.

Kako "Blic" saznaje, mejl u kojem se to nalaže već su dobile zdravstvene ustanove u Srbiji, a jedna od njih je i Zdravstveni centar u Negotinu.

 

 

Dr Vidosava Paunović, direktorka te zdravstvene ustanove, kaže za "Blic" da je primila mejl i da je već preduzela sve mere u vezi sa kontrolom izdavanja metadonske terapije u njihovom "Metadonskom centru".

- Čuli smo za hapšenje medicinske sestre, zaposlene u Domu zdravlja u Boru. Dobili smo mejl da se uradi kontrola u vezi sa primenom metadona. U našem "Metadonskom centru" tim su psihijatar i tehničar. Mi ćemo da obrazujemo komisiju sastavljenu od šestoro ljudi, a kojoj će biti i šef bolničke apoteke, glavna setra i ostale kolege, koji će da kontrolišu ulaz metadona, koje količine se naručuju i za koliko pacijenata. Tražiću spisak pacijenata koji su na metadonskoj terpiji i koje doze primaju kako bih na osnovu toga uporedila podatke i ustanovila da li se sve slaže. Mislim da je dobar metod da pacijenti koji su na metadonskoj terapiji pred zdravstvenim radnikom popiju svoju dozu i idu kući - navela je ona.

 

"Holandski model"

Upravo to je "holandski model" primenjivanja i kontrole metadonske terpaije, koji se još pre 20 godina koristio u Holandiji.

To potvrđuje za "Blic" jedan od naših najvećih stručnjka za bolesti zavisnoti prof. dr Ivan Dimitrijiveć, predsednik posebne Radne grupe za edukaciju lekara i zdravstvenih radnika u oblasti dijagnostike i lečenja bolesti zavisnosti, a koju je formiralo Ministartvo zdravlja, koji pozdravlja inicijativu ministra zdravlja da se sprovede kontrola u vezi sa primenom i nabavkom metadona u celoj Srbiji.

- Kada sam boravio u Holandiji pre 20 godina u okviru edukacije o metadonskoj terpiji, zapazio sam da su tada kod njih postojali "metadonski centri" u koje je pacijent morao da pije svoju dozu metadona pred zdravstvenim radnikom. Oni su čak imali i "metadonski autobus", koji je kružio po gradu, a u kojem je važio isti princip. Dakle, nije bilo zloupotreba tog leka, koji spada u psihoaktivne supstance i koji stavra zavisnost, a kojim se leče intravenozni zavisnici od droga - kaže taj stručnjak za "Blic".

"Metadon može da bude opasan lek"

Prema njegovim rečima, metadon je susptanca koja ima svoju ulogu u medicini, ali lekari moraju da budu oprezni u njegovoj primeni jer stvara takozvanu metadonsku zavisnost.

- Na to upozoravam već godinama. Ukaziovao sam na opasnosti od te zavisnosti, ali i u smislu mogućih krivičnih dela, kao što smo videli jutros u Boru. Bilo je situacija kada su pacijenti na više adresa u Srbiji odlazili i dobijali metadon govoreći da su u krizi. Suština je da moramo da vodimo računa o količinama tog leka koje propisujemo, koje nabavljamo i izdajemo pacijentima, ali i o mogućnosti da ga pacijenti uzimaju u zdravstvenim ustanovama, popiju pred zdravstvenim radnikom i sledećeg dana dolaze po novu dozu - objašnjava prof. dr Dimitrijević.

Kako on dodaje, bilo je lakara u Srbiji koji su se žalili da ih pacijenti pritiskaju da im propisuju metadonsku terapiju.

- Neke kolege su bile čak i uplašene zbog toga, posebno u malim sredinama. Rešenje koje se nameće za celu Srbiju je jedinstvena suprevizija, da se u celoj zemlji zna kako se izdaje taj lek pacijentima i da kolege otvoreno govore ako imaju neke probleme u vezi sa tim. Samo ćemo na taj način sprečiti situaciju kakav je bila jutros - zaključio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brane

28.12.2018 21:24

Uzalud je to sve, kada tehnicari krisom razrede metadon, moze pacijent piti pred vama koliko hoce, jer se mnogo gora situacija desava u BiH, gradu Zenica.