Srbi, danas je sveti mučenik Stefan Novi: Pomaže onima koji su bolesni, ali ne smete da uradite ove 2 stvari!

Autor: Republika

Vesti

11.12.2018

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, 11. decembra Srpska pravoslavna crkva proslavlja svetog mučenika Stefana Novog, ispovednika. Ovaj svetitelj koji je rođen 715 godine proganjan je i mučen od ikonoboraca i jeretika toga vremena, a postradao je za Hrista kada je imao pedeset tri godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

O rođenju ovog mučenika zapisano je da je njegova majka Ana, baš kao i majka Samuilova molila Boga da joj da jednoga sina. Moleći se tako jednom u crkvi Vlaherni pred ikonom Presvete Bogorodice, uhvati je lak san, u kojem joj Bogorodica reče: "Idi ženo, s mirom, prema molitvi tvojoj imaš sina u utrobi tvojoj".

I, zaista, zače Ana i rodi sina, svetoga Stefana. U šesnaestoj godini Stefan je primio inočki čin na gori Aksentijevoj prema Carigradu, od starca Jovana, od koga se naučio mudrosti božanskoj i podvižništvu. A kada se starac Jovan upokoji, Stefan osta na gori strogo se podvižavajući. Njegova svetost privukla mu je mnoge učenike. U vreme cara Konstantina Kopronima koji je progonio hrišćane još žešće od svoga oca Lava Isavrjanina, Stefan se pokazao kao revnosni zaštitnik poštovanja svetih ikona, piše telegraf.rs. Stefan je ubrzo bio prognan na ostrvo Prokonis, potom doveden u Carigrad, okovan i bačen u tamnicu, gde su ga dočekala 342 zatočena monaha zbog ikonopoštovanja.

U tamnici su obavljali crkvenu službu kao u manastiru pre nego što je car osudio Stefana na smrt. Svetitelj je predvideo svoju smrt oprostivši se s bratijom. Nakon što su ga careve sluge izvukle iz tamnice, mučki su ga prebile, trzajući ga i vukući po carigradskim ulicama prizivajući sve one, koji su uz cara, da ga udaraju kamenjem. Neko od jeretika udario je svetitelja po glavi drvetom, nakon čega je izdahnuo. I tako, kao što je sveti Stefan prvomučenik postradao od Jevreja, Stefan Novi, ispovednik postradao je 767. godine, u 53-oj godini od ikonobornih jeretika. U narodu malo poznat svetitelj Stefan Novi među sestrinstvom manastira Gračanica je veoma poštovan. One su bile svedoci mnogih čudesnih isceljenja bolesnika nakon što je čitana molitva nad ovim svetim moštima. Prema njihovim rečima pomoć su dobijali parovi koji ne mogu da imaju decu, duševni bolesnici, ali i svi drugi koji imaju jaku veru.

Sve do danas one predstavljaju veliku svetinju čitavog kraja, a veruje se da Sveti prepodobnomučenik Stefan Novi pomaže parovima koji ne mogu da imaju dece, leči duševne bolesti, ali i daje utehu svima koji imaju jaku veru. Veruje se da na ovaj praznik ne treba lagati i obmanjivati druge ljude, jer tako čovek ruši svoj životi i silazi sa puta istine koji mu je Bog podario i tako mu se pomenuti svetac neće smilovati i podariti zdravlje ili potomke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading