Frapantni rezultati istraživanja: Čak 55 odsto muškaraca neće decu pre 40. godine

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

10.12.2018

23:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarci u Srbiji sve češće postaju tate tek u pedesetim godinama, pokazalo je istraživanje Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja! Čak 55 odsto njih odlučuje se za potomstvo tek kad uđe u petu deceniju života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako su pre 40 godina u toj starosnoj dobi muškarci već imali unučiće, danas dobijaju tek prvo dete! Stručnjaci smatraju da je mnogo razloga za ovakvu demografsku pojavu. Pre svega, muškarci pre rođenja deteta najpre žele da se ekonomski osiguraju, mnogi od njih jure karijeru, a nezanemarljiv je i broj njih koji su probirljivi u izboru partnerke sa kojom žele decu.

Istraživanje je pokazalo da svega 45 odsto muškaraca starosti od 31 do 40 godina uopšte ima decu.

- Dakle, njih 55 odsto odlučuje se na decu u starosnom dobu od 51 do 60 godina. Godinama unazad pomerala se ova starosna granica i istraživanje je pokazalo da sve više muškaraca čeka na potomstvo. Takođe, ima podataka da svega dva odsto muškaraca prisustvuje rođenju svog deteta, a tek svaki pedeseti muškarac uzima roditeljsko odsustvo. Evidentno je i to da svaki četvrti mladić između 18 i 24 godina nema stalnu partnerku - pokazalo je istraživanje "Muškarci u Srbiji - promene, otpori i izazovi", koje je ispred Instituta sprovela sociolog Marina Blagojević Hjuson.

 

 

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da je činjenica da je starosna granica kod muškaraca koji prvi put postaju roditelji viša za bar deset godina u odnosu na period od pre četiri-pet decenija.

- U današnje vreme imamo sve više muškaraca koji u godinama kada su njihovi očevi postajali dede, tek zakoračuju u roditeljstvo. To, naravno, negativno utiče i na populacionu politiku. Jer što kasnije neko dobije prvo dete, manje su šanse zbog godina, da ima više dece, a ujedno, sebe uskraćuje i divnog zadovoljstva da u jednom trenutku dobije i unučad - navodi Slavica Đukić Dejanović i dodaje da će njeno ministarstvo 2019. proglasiti godinom jačanja partnerskih odnosa pošto je trećina žena starih od 30 do 33 godine (ispitanih u jednoj anketi koju su sproveli, prim. ur.), rekla da nikad neće biti majka jer nema poverenja u svog partnera, odnosno muškara.

 

Marić: Traže onu "pravu"

Psihijatar i seksolog Jovan Marić ističe da je istraživanje potvrdilo da roditeljstvo u Srbiji ne odlažu samo majke nego i očevi koji, umesto unučića, u poznim godinama dobijaju tek decu.

- Ovo su sasvim validni podaci. Nažalost, muškarci sve kasnije stupaju u zajednice i samim tim se kasno odlučuju na potomstvo. Ranijih godina, u vreme naših roditelja, baba i deda, do 35. godine i muškarci i žene su imali već formirane porodice, sa minimum dvoje dece, a u 60. godinama i unučiće. Danas se sve okrenulo naopačke i zato imamo sve manje bračnih parova i sve manje dece - ističe Marić i navodi koji su glavni razlozi za poražavajuću statistiku:

- Prvi je srpski mentalitet, jer muškarac pre širenja porodice mora da se obezbedi materijalno i da njegovoj ženi i deci ništa ne fali, odnosno da im obezbedi komforne uslove. Što se danas teško može imati u 30 ili 40 godina. Drugi su moderno vreme, društvene mreže i virtuelna komunikacija. U takvim uslovima je i nemoguće nekog upoznati, zavoleti istinski, verovati mu i odlučiti se za brak i decu. A tu je i onaj neizbežni faktor koji se tiče izbora muškarca za majku svoje dece. Dok su u vezama i šemama, bitno je da je seksepilna, lepa, zgodna, ali kada biraju svoju buduću ženu, pre svega mora da bude sposobna i kompletna ličnost - objašnjava sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading