Izmene zakona i medijske kampanje daju rezultate: Jetru donira sve veći broj građana

Autor: Tanjug

Vesti

10.12.2018

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući transplantaciji, novu jetru tokom ove godine dobilo je ukupno 15 pacijenta u Srbiji. Do pre svega nekoliko godina maksimalan broj donora ovog organa bio je od jedan do tri godišnje. Iako se situacija drastično popravila, donora u Srbiji i dalje nema dovoljno i na listi čekanja je trenutno 2.000 ljudi, koji čekaju na rožnjaču, bubreg, srce ili neki drugi organ.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktorka Nataša Petrović, iz Tima za transplantaciju Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, kaže da je povećanju broja donora doprinela izmena Zakona o presađivanju ljudskih organa i brojne kampanje koje su imale za cilj promenu svesti građana o ovom problemu.

- Izmene zakona, medijske kampanje i podizanje svesti o značaju doniranja organa, znatno su poboljšale situaciju. Sve više ljudi je upućeno u značaj transplantacije organa. Kada se desi da kod pacijenta nastupi moždana smrt, sve ređe se dešava da budemo odbijeni od strane porodice u Urgentnom centru KCS. Ipak, problem je što se u manjim zdravstvenim ustanovama moždana smrt često ne prepozna odmah, zbog čega se izgubi dragoceno vreme - kaže za "Novosti" dr Petrović.

 

 

Pacijenti koji se nalaze na listi za transplantaciju rangiraju se po težini bolesti, ali i mnogim drugim zdravstvenim karakteristikama. Postoje jedinstvene liste čekanja, sa kojih se pozivaju dva do tri kandidata koji su najugroženiji.

- Ovakve operacije se rade u KCS, Nišu, Novom Sadu, VMA. Kapacitet Urgentnog centra je veliki i ovakve operacije bi mogle da se rade u mnogo većem broju. Ipak, broj donora i dalje nije dovoljan.

Za pet godina urađeno je ukupno 45 transplantacija jetre, dok je trenutno na listi čekanja za ovaj organ ukupno 30 pacijenta.

 

Najduže za bubreg

Najduža lista čekanja je za bubreg, na njoj je više od 700 ljudi. Prema statistici Uprave za biomedicinu, od početka godine potpisano je oko 160.000 donorskih kartica, što je Srbiju pomerilo stepenik više na mapi donorstva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading