Promenjen statut UTS: Uvedeno Predsedništvo, ali ostali isti ljudi

Autor: Republika

Vesti

08.12.2018

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na izbornoj skupštini UTS, koja je održana 7.decembra 2018. godine, usvojena je promena statuta udruženja, nakon čega je uvedeno Predsedništvo, dakle kolektivni organ, koji rukovodi udruženjem. Međutim, po svemu sudeći, nema prevelikih promena u rukovođenju, imajuću u vidu da čak tri člana DVT, uključujući i dosadašnjeg predsednika i poverenika za samostalnost tužilaštva Gorana Ilića, ulaze u Predsedništvo UTS, dok četvrti član DVT ostaje član UO UTS.

RepublikaFoto: Republika
Sa Izborne skupštine

Drugim rečima, visoski funkcioneri UTS ni tri godine nakon izbora za članove DVT ne prepuštaju kontrolu nad strukovnim udruženjem, koje za tri godine njihovog mandata nije izreklo niti jednu kritiku na rad DVT, očigledno nespremni da kritikuju bilo šta u čemu učestvuje njihovo rukovodstvo, ali je zato svom žestinom napalo ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, odbacujući tezu o postojanju korporativizacije pravosuđa. 

Međutim, da korporativizacija pravosuđa možda i nije tako imaginarna, pokazuje upravo Skupština UTS, na kojoj su za nove članove Upravnog odbora izabrani upravo oni kandidati koji su prethodno na konkursima DVT koji su okončani u proteklih nekoliko meseci direktno napredovali u karijerama. Njihova imena nisu bitna, budući da se prostim poređenjem odluka DVT i spiska novih funkcionera UTS lako dolazi do podatka da su najmanje četiri nova člana UO UTS napredovali u karijerama odlukama DVT pre izbora za organe UTS.

Postavlja se legitimno pitanje da li je za izbor ili napredovanje na konkursu DVT preduslov članstvo u UTS ili blizak odnosom sa njihovim vioskim unkcionerima, budući da su u njihovim rukama ''hleb i pogača'', kada se ima u vidu da isti ljudi čine gotovo polovinu izbornih članova DVT? Da li je to tako nezamislivo, kada se oni koji napreduju na konkursima DVT evidentno uskoro nađu i među funkcionerima DVT? Da li je to razlog suprotstavljanju amandmanima u oblasti pravosuđa, strah od gubitka ovakve kontrole i mogućnosti da se kroji politika izbora i napredovanja u skladu sa očekivanjem jednog strukovnog udruženja?Foto: f

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading