Virus hara Srbijom: Na ove simptome odmah treba da reagujete

Autor: Blic, Republika

Vesti

08.12.2018

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih dana se sve više ljudi žali na stomačne probleme, koji se manifestuju mučninom, povraćanjem i dijarejom, a ponekad i povišenom temperaturom. Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava šta da radite ako i vas snađu ove muke, ali i kako da se zaštitite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvog dana simptomi viroze su najjači, dok drugog i trećeg dana polako prestaju, osim kod izuzetno teških slučajeva. Najvažnije u takvim situacijama je nadoknađivati tečnost da ne bi došlo do dehidratacije na koju su posebno osetljivi deca, stari i osobe sa hroničnim oboljenjima - objašnjava doktorka i ističe da kod mlađih može da se javi i temperatura, dok se kod starijih ređe pojavljuje.

Stomačni virusi najčešće se manifestuju kao upala želuca ili tankog i debelog creva. Do toga dolazi zbog povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u telu. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama. Upravo zato je u sezoni stomačnih virusa pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

Ove viroze nisu opasne i većina obolelih se, bez posledica, oporavi za nekoliko dana. Ipak, ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jaku dijareju. Da bi se pacijent pravilno lečio najvažnije je da što pre dođe kod lekara.

 Da biste pomogli svom sistemu za varenje da se lakše izbori sa infekcijom, pored terapije koja vam je prepisana, potrebno je uvesti i poseban režim ishrane. Najbolje je jesti kuvani krompir, šargarepu i pirinač, tostiran hleb ili dvopek, neki posan keks, posne supice iz kesice i piti običnu vodu ili čajeve od nane i kamilice, ali nikako zaslađene. Tečnost treba piti u malim količinama da ne biste izazvali gastokolični refleks i ponovo izazvali stolicu ili povraćanje. Ono što često pacijenti rade, a nikako ne bi trebalo, jeste da kod prvih grčeva i bolova u stomaku popiju lek protiv bolova, najčešće brufen, što može biti samo kontraidikovano i može dovesti do dodatnih komplikacija - ističe dr Dimitrijević.

Da li treba skidati temperaturu?

Ako se javi povišena telesna temperatura, nemojte je odmah skidati lekovima. Dajte imunitetu šansu da se sam izbori sa virusom.

Pritom, neki od lekova za skidanje temperature mogu dodatno da nadraže sluznicu želuca i drugih organa za varenje, pa je pametnije izbegavati ih makar na početku bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading