Haos u Boru zbog jednog semafora!

Autor: J. D. J.

Vesti

06.12.2018

06:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Gradska uprava Bora je na tri semafora postavila zvučno-govornu signalizacija kako bi se osobama sa invaliditetom, odnosno slepim i slabovidim osobama, omogućio bezbedan prelazak ulice. Međutim, ovaj humani gest dočekan je na nož kod pojedinih građana Bora koji su poslali preteći mejl žaleći se na buku semafora", kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

- Imali smo pre mnogo godina dva zvučna semafora u samom centru grada, ali su oni vremenom ostali bez funkcije, pa smo krajem oktobra kroz program podrške osobama sa invaliditetom uradili kompletno novu zvučnu i glasovnu signalizaciju i za to izdvojili 3,5 miliona dinara. Samo dan kasnije, anonimna grupa građana uputila mi je mejl u kome kažu da će se obratiti policiji i tužilaštvu jer im smeta nivo buke u Ulici Nikole Pašića - kaže Milikić.

On napominje da je naložio veštačenje i da je utvrđeno da je jačina signalizacije u okvirima dozvoljenog.

- Semafor nikada ne radi punim kapacitetom. Pali se u 6.45 ujutru i do 16 časova radi sa 50 procenata maksimalno dozvoljene frekvencije. Posle toga se dodatno smanjuje i gasi u 21 čas. Zaista se vodilo računa i o okruženju i o potrebama tih ljudi. Mi moramo podići nivo svesti i shvatiti da oko nas žive osobe sa invaliditetom, koje moraju biti ravnopravne i da ih ne diskriminišemo - dodaje gradonačelnik.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Milikić

Miroslav Đorđević, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zaječar, koja je nadležna i za Bor, zatečen je ovakvim ponašanjem svojih sugrađana.

- U normalnom svetu to nikome ne smeta. U Švedskoj, Nemačkoj i ostalim državama svaki semafor u državi ima takvu signalizaciju, a ovde se bune za nekoliko semafora. Izgleda da su ljudima ubijene emocije, nemaju više poštovanja, a nekima je potrebna i edukacija. Osim toga, takvi semafori ne služe samo nama, već i deci jer će, osim svetlosnih, imati i zvučni signal kada mogu da pređu ulicu - dodaje Đorđević.

Inače, u opštini Bor živi 123 slepih i slabovidih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading