POPOVIĆ I ČEPURIN U PETNICI: Ogromne mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci!

Autor: Tanjug

Vesti

04.08.2017

11:33 >> 11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studenti i đaci iz naučno-istraživačkog centra Petnica, mogli bi sledeće godine da posete pet sličnih centara u Rusiji, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ističući da su mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci ogromne.

RepublikaFoto: Tanjug
U poseti Petnici: Ministar Nenad Popović i ruski ambasador Aleksandar Čepurin

Popović je danas u društvu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina obišao naučno-istraživački centar Petnica, a novinarima je, nakon obilaska rekao da je sa Čepurinom dogovorena i konkretna saradnja.

- Možemo da očekujemo da će učenici i đaci iz Petnice sledeće godine obići pet najmodernijih i najkvalitetnijih naučno-istraživačkih centara sveta, ali i da će njihovi predavači doći u Petnicu da podele znanje - najavio je Popović.

On je rekao i da će biti ostvarena saradnja sa ruskim agencijama Roskosmos, Ros-nano i Ros-atom.

- Sva ova znanja su potrebna fizičarima i hemičarima koji će kad završe obrazovanje, koristiti svoje znanje u korist privrede i Srbije i Rusije - poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović je izrazio posebnu zahvalnost ruskom ambasadoru što se pozivu da obiđe Petnicu, odazvao u najkraćem roku.


- Mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci su ogromne. Srbija treba da iskoristi sva znanja i iskustva koja može da dobije od Rusije - kaže Popović.

Na pitanje da li se može očekivati da Petnica uskoro dobije stalni sistem finansiranja, pošto ga sada nema, resorni ministar kaže da je siguran da će do sledeće godine da se nađe način "da se reši bar 90 odsto problema".


On je istakao da je uloga sponzora u finansiranju Petnice značajna, jer kako kaže, privreda ima koristi od mladih naučnika i treba da učestvuje.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin saglasio se sa Popovićem da je saradnja dve zemlje u oblasti nauke neophodna, rekavši da i Srbi i Rusi imaju istoriju velikih dostignuća u hemiji i fizici.

- Srbija i Rusija mogu da rade zajedno i na polju nauke, jer kada radimo zajedno, to uvek bude odlično - poručio je Čepurin.

Na pitanje novinara da li je došao u posetu Petnici zato što je to uradio i njegov američki kolega, Čepurin se nasmejao i kratko odgovorio da o tome ništa ne zna.

- O tome apsolutno ništa ne znam, mi ne radimo tako - rekao je ruski ambasador.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading