Bolničke infekcije sve ređe zahvaljujući boljoj higijeni

Autor: Tanjug

Vesti

02.12.2018

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj slučajeva bolničkih infekcija u Srbiji se smanjuje, a kod hospitalizovanih pacijenata najčešće su infekcije mokraćnog sistema, pokazala je poslednja nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Profesor Medicinskog fakulteta i predsednica Republičke komisije za bolničke infekcije Ljiljana Marković Denić kaže da je učestalost bolničkih infekcija u našoj zemlji značajno smanjena od 1999. godine, kada je urađeno prvo istraživanje o tome. 

- Tada je od 100 pacijenata šestoro dobilo neku bolničku infekciju, dok je istraživanje, rađeno u novembru prošle godine, pokazalo da je učestalost infekcija smanjena sa šest na 4,3 - rekla je Marković Denić za Tanjug i dodala da je Srbija po učestalosti bolničkih infekcija ispod evropskog proseka, budući da prosečna stopa prevalencije u EU iznosi 5,5. 


Marković Denić je navela da je studija, kojom je obuhvaćeno oko 15.000 pacijenata, pokazala da su u bolnicama u Srbiji najčešće infekcije mokraćnog sistema, dok su ranije češće javljale infekcije povezane sa hirurškim intervencijama. 
RepublikaFoto: pixabay.com

- Infekcije mokraćnog sistema, koje su najčešće i u zemljama EU, su, srećom, najlakše za lečenje, a u skladu sa petogodišnjim planom radićemo na njihovoj prevenciji - kaže sagovornica Tanjuga. 


Kao najznačajniju meru prevencije i suzbijanja bolničkih infekciju ističe higijenu ruku, ali i niz drugih mera kao što su pravilno postavljanje vaskularnih i urinarnih katetera, pravilna sterilizacija instrumenata, dezinfekcija svih površina u bolnici i racionalna potrošnja antibiotika. 

- Infekcija ima u svim bolnicama u svetu, i u najrazvijenijim zemljama, jer pacijent dolaskom u bolnicu nosi neke svoje bakterije, a da nema neku drugu bolest ne bi dobio ni bolničku infekciju - pojašnjava Marković Denić. 

Ističe da Ministarstvo zdravlja u poslednje tri godine radi na smanjenju korišćenja antibiotika, te da je napravljen Nacionalni program za racionalnu upotrebu antibiotika koji će, kako kaže, Vlada Srbije uskoro usvojiti. 

Marković Denić navodi da je istraživanje o bolničkim infekcijama sprovedeno u 30 evropskih zemalja i da se bolničke infekcije najčešće javljaju u Grčkoj, a najređe u Litvaniji. 

Prema njenim rečima, u Srbiji su od 1999.godine urađene četiri nacionalne studije o bolničkim infekcijama, ali je prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, prvi put sprovedeno istraživanje po metodologiji koja se primenjuje u zemljama EU. 

Foto: pixabay.com

- Od sedam zemalja van EU koje su pozvane da sprovedu istraživanje, samo je Srbija uspela da uradi studiju i bude pohvaljena jer je dostavila podatke koji se nalaze sajtu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti - kaže Marković Denić. 


U istraživanju je učestvovalo 65 bolnica u Srbiji, uključujući i dve privatne, a finalni rezultati objavljeni su 18. novembra na Dan svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading