TEBI REPUBLIKO ZA ROĐENDAN! Tako su pioniri nekada slavili 29. novembar, svi su se družili ili išli na svinjokolj...

Autor: blic.rs

Vesti

29.11.2018

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Danas je Dan Republike, i stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena...", pevalo je "Zabranjeno pušenje" pesmu posvećenu čuvenom, danas gotovo zaboravljenom 29. novembru.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Priredba u Pirotu za Dan Republike

U pesmi nisu mnogo odmakli od istine, jer je manje-više tako izgledao nekada najznačajniji državni praznik. Međutim, nije se samo pilo i pevalo, jer je tu bilo još mnogo štošta: puste ulice jer niko nije radio, najmlađi đaci su postajali pioniri, porodična okupljanja su se podrazumevala, a čuveni svinjokolj bio je nezaobilazan.

Dan Republike se obično slavio dva dana, neretko spajao sa vikendima, pa su svi računali na taj mini-odmor. To su bili dani kada se odmara, druži sa porodicom, negde otputuje, i obavezno jede sveža svinjetina spremljena tog dana.

Zakletva državi

Đaci-prvaci su tada postajali pioniri, polagali svečanu zakletvu, "kitili" se pionirskim kapama i maramama, i po prvi put u životu se zaklinjali na vernost nekada velikoj i moćnoj državi. Međutim, od raspada bivše SFRJ ovaj nekada najveći državni praznik prestale su da slave sve nekadašnje republike, a poslednja među njima je to učinila Srbija, gde je poslednji put ovaj datum obeležen 2001. godine.

Praznik je danas gotovo zaboravljen, a onima koji su rođeni posle osamdesetih godina prošlog veka gotovo da ništa ne znači. Međutim, i dalje ima entuzijasta i jugonostalgičara koji ga obeležavaju, jer je on za njih asocijacija na bolji, lepši i lagodniji život u velikoj zemlji.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Đorđe Andrejević Kun
Grb Jugoslavije i simbol republike

A šta se slavilo?

Na današnji dan pre 74 godine održano je drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), koje je konstituisano u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije. Kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti, formiran je i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne Vlade.

Jedna od odluka AVNOJ-a, koje su pročitane te noći, bila je da je izbegličkoj Vladi i kralju Petru drugom Karađorđeviću zabranjen povratak u zemlju, a doneta je odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada. Takođe, Josip Broz Tito tada je proglašen za maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta.

RepublikaFoto: youtube.com/Aleksandar Tucakovic
Svinjokolj

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading