Znak za uzbunu ako mama ne mari za bebu

Autor: A. V. Marković

Vesti

27.11.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodilja koja stalno plače, povlači se u sebe, nemarna je s bebom i sve vidi crno pati verovatno od postporođajne depresije! Ova psihoza napada žene sa hormonskim poremećajima, a sumnja se da je ovo oboljenje uzrok ubistva novorođenčeta koje je majka M. M. iz Leskovca u subotu bacila sa prozora na četvrtom spratu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- Promena raspoloženja koja se može javiti kod porodilja sa hormonskim poremećajem, najčešće u prvih šest nedelja po porođaju, jeste postpartalna ili postporođajna psihoza. Obično nastaje naglo u obliku depresije. Porodilja postaje nezainteresovana za bebu i okolinu, povlači se u sebe, plače i sve vidi crno. U ozbiljnim, ređim slučajevima simptomi se mogu ispoljavati i kao šizofreni, može se javiti i autizam, slušne halucinacije i različite sumanute ideje - kaže dr Ninoslava Mihajlović, psihijatar.

Ona ističe da se zbog ove depresije ponašanje porodilje menja i postaje upadljivo za porodicu i okolinu.

Ako je neophodno da se uvedu lekovi, ističe Mihajlovićeva, dojenje bi trebalo zameniti uvođenjem mleka prilagođenog mesecima deteta.

Simptomi
Nezainteresovanost za bebu i okolinu
Povlačenje u sebe
Neprestani plač
Sve vidi crno
Autizam
Slušne halucinacije...

Ona ističe i da depresivno raspoloženje kod porodilja nastupa onog momenta kada beba uzme dojku i počne da sisa, što se može objasniti hormonalnim poremećajem. A koliko će bolest potrajati, u velikoj meri zavisi od ranog prepoznavanja simptoma i dobrog pristupa porodilji.

- Po pravilu bi sa smanjenjem hormonalnog disbalansa postpartalna psihoza trebalo da prođe nekoliko meseci posle porođaja - kaže dr Mihajlović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading