Prvi u svetu! Vrhunski uspeh srpskih lekara: Serumom iz krvi "brišu" hroničnu bol

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

25.11.2018

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari iz Srbije, reumatolozi i ortopedi, prvi su u svetu uradili studiju koja je dokazala efikasnost i bezbednost tzv. ortokin (orthokin) metode, koja podrazumeva primenu seruma iz krvi pacijenta, u lečenju hroničnog bola ramena. Njihovi rezultati objavljeni su u renomiranom medicinskom časopisu "Med Ultrason". Oni će, kako za "Novosti" kaže profesor dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju, uticati kako na domaću, tako i na svetsku medicinsku praksu u terapiji ovog bolnog stanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Ortokin" terapija u svetu se primenjuje duže od 20 godina, a u Srbiji od 2012. Njena efikasnost do sada je dokazana u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboišijalgije.

Potpuno bezbedna

- Cilj naše studije bio je da dokažemo da "ortokin" metodom može da se leči i hronična upala tetive ramena, takozvana supraspinatus tendinopathy. Rezultati su pokazali da je potpuno bezbedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata - objašnjava profesor Damjanov, koji je i predvodio tim lekara angažovan na ovom ispitivanju.

Tokom tri meseca studije, na grupi od ukupno 32 ispitanika, bez znanja pacijenta i lekara koji ga prati, primenjivana je klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj "ortokin" metoda. Lekar je beležio rezultate, kako se pacijent oseća, uspeh lečenja i eventualne probleme.

- Ova studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se klasični lekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti - objašnjava profesor Damjanov, pišu "Novosti".

Profesor Damjanov objašnjava da se tokom "ortokin" terapije injekcijama pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je studija takođe pokazala, bezbedna primena kod onih koji imaju i neke druge zdravstvene tegobe.

Pet, šest injekcija seruma

- Lečenje "ortokin" metodom podrazumeva terapiju od pet, šest injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedeljno ubrizgavaju u oboleli zglob, tetivu ili mišić. Primena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbežno rešenje predložena operacija. Ona nije idealno i doživotno rešenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima - nastavlja profesor Damjanov.

Primena "ortokin" metode, prema rečima profesora Damjanova, može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova, i da odloži vreme do operacije, ili da dovede do stanja kad operacija nije ni potrebna.

Licencirano deset centara

"Ortokin" metodu je patentirala grupa nemačkih naučnika, a u Srbiji i svetu se, prema rečima profesora Nemanje Damjanova, primenjuje u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja i opremu koja zadovoljava propisane standarde. U Srbiji je trenutno za primenu "ortokin" metode licencirano 10 centara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading