Obnova arteskih česama u Zaječaru je ulog za bolju budućnost

Autor: Republika

Vesti

25.11.2018

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Zaječara, kao i svi turisti, od danas će moći da koriste zdravu pijaću vodu sa tri obnovljene javne arteske česme u tom gradu – u naseljima Ključ i Kraljevica, kao i sa česme Zelengora u Hajduk Veljkovoj ulici.

RepublikaFoto: Promo foto
Bobana Pogarčić, Marina Milić, Dejan Vatović i Viktor Gillhofer

Obnovljene česme deo su Projekta rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama koji realizuju Grad Zaječar, Udruženje "Za česme" i kompanija HEINEKEN Srbija, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.

Prilikom svečanosti povodom prvih obnovljenih arteskih česama, pomoćnik gradonačelnika Zaječara Miodrag Stanković podsetio je na njihov značaj za taj grad.

- Arteske česme su simbol Zaječara, one su i na grbu našeg grada. Obnovom arteskih česama, zaštitom vode i adekvatnim korišćenjem tog prirodnog resursa, ulažemo u generacije koje dolaze. Naš stav podržalo je i Ministarstvo zaštite životne sredine - izjavio je Stanković.

Direktor HEINEKEN Srbija Viktor Gillhofer smatra da učešće Zaječarske pivare u obnovi arteskih česama predstavlja ulog za bolju budućnost.

- Kompanija HEINEKEN Srbija posvećena je odgovornom i racionalnom upravljanju prirodnim resursima. Naša je dužnost i obaveza prema lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo da kroz razne inicijative i programe efikasno trošimo i čuvamo vodu kao dragoceni prirodni resurs. Od 2008. godine smanjili smo potrošnju vode za više od 70 odsto, a ubeđen sam da ćemo postići još bolji rezultat. Učestvujući u ovom projektu gradimo bolju budućnost za Zaječar - poručio je Gillhofer.

Foto: Promo foto

Za predsednika Udruženja "Za česme" Bobana Pogarčića, ovaj projekat predstavlja obnovu lokalne tradicije i nasleđa.

- Arteske česme su deo našeg lokalnog nasleđa. Njihovom obnovom svi zajedno, od državne i lokalne uprave, preko društveno odgovorne privrede i civilnog sektora, unapređujemo i štitimo životnu sredinu, i promovišemo zdrav način života - rekao je Pogarčić.

Zaječar je grad koji ima više od 40 aktivnih javnih arteskih česama, što ga čini jedinstvenim u Evropi i svetu po bogatstvu zdravom pijaćom vodom. Grad Zaječar, Udruženje "Za česme" i kompanija HEINEKEN Srbija planiraju da nastave s rekonstrukcijom i revitalizacijom arteskih česama na području grada na Timoku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading